Annons

Dan Magnusson: Dan Magnusson: Växjö DFF:s vinnande recept är full fart framåt – noll mål bakåt

Att Växjö DFF öser in mål har vi med glädje vant oss vid denna sommar – men nu har DFF lagt sig till med ytterligare en avgörande egenskap.
Dan MagnussonSkicka e-post
Växjö • Publicerad 10 september 2022
Dan Magnusson
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Växjös Dessislava Dupuy sysselsätter tre motståndare under 6–0-segern mot Älvsjö.
Växjös Dessislava Dupuy sysselsätter tre motståndare under 6–0-segern mot Älvsjö.Foto: Urban Nilsson

Åttonde raka segern, helgens 6–0 hemma mot jumbon Älvsjö, innebar att det nu är 379 minuter sedan Växjös målvakt Louise Högrell Ledbetter släppte in mål.

Sedan Jitex Alexandra Hellekant den 6 augusti kvitterade till 1–1 efter 71 minuter på Visma Arena har ingen motståndare lyckats överlista "Lollo".

Annons

Efter 3–1-segern mot Jitex har Växjö, med Högrell Ledbetter mellan stolparna, vunnit med 4–0 (mot Sundsvall), 6–0 (Bromölla), 1–0 (Lidköping) och 6–0 (Älvsjö).

Vid två tillfällen mot Älvsjö räddades Louise av sin ribba, men stolparna och ribban är som bekant en målvakts bästa vänner.

Detsamma kan förmodligen sägas om mittbackarna.

I Högrell Ledbetters fall är det Emma Pennsäter och Thea Birgerud som bildar en skyddade sköld framför målvakten. Birgerud spelar med härlig pondus just nu och Pennsäters värsta motståndare i matchen mot Älvsjö var en ilsken geting...

Växjös ytterbackar å sin sida hann både med att hålla tätt bakåt och producera friskt framåt. Sophia Redenstrand blev poängbäst i Växjö med ett mål och två assist medan Amanda Altheden gjorde sitt första mål för säsongen.

”På mittfältet utgör Alexandra Jonasson och Olivia Mattsson bakom Elin Nilsson förmodligen seriens bästa "motor".”

Även de offensiva DFF-spelarna har fint självförtroende. Hela trion som startade mot Älvsjö gjorde poäng och inhopparen Mimmi Strömgren noterade sig också i målprotokollet.

På mittfältet utgör Alexandra Jonasson och Olivia Mattsson bakom Elin Nilsson förmodligen seriens bästa "motor".

Och att Växjös alla pusselbitar fallit på plats är viktigt då en avgörande period väntar i jakten på uppflyttning till Obos Damallsvenskan.

Inom loppet av två veckor (med start söndagen den 18 september) ska Växjö möta tabelltvåan Uppsala (borta), nästjumbon RIK Karlskoga (hemma) och tabellfyran IFK Norrköping (borta).

Växjö lyckade inte besegra varken Uppsala eller Norrköping på hemmaplan. Det blev 1–1 i båda de matcherna. Men dagens Växjö är ett lag som tar betydligt fler avslut än vad vårens Växjö gjorde – och dessutom är alltså defensiven minst lika tät nu som då.

Annons

Mellan matcherna mot Uppsala och Karlskoga ska Växjö möta allsvenska tabellelvan IFK Kalmar i svenska cupens tredje omgång.

Såväl IFK Kalmar som Växjö DFF prioriterar förstås seriespelet, men ett derby är ett derby och en eftertraktad plats i vinterns gruppspel står på spel på Gröndals IP den 21 september.

På tal om eftertraktade platser har det genom åren behövts sisådär 55 poäng för att sluta sämst tvåa i Elitettan (och alltså flyttas upp till högsta serien). Växjö har just nu 47 poäng med sju omgångar kvar att spela.

Men avståndet till trean Alingsås är bara två poäng. Allt talar för ett toppdrama in i det sista där nyckelmatcherna för Växjös del blir de redan nämnda mot Uppsala och Norrköping samt hemmamatchen mot Alingsås den 29 oktober.

Annons
Annons
Annons
Annons