GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dan Magnusson: Visma Arenas hyresgäster lyfter inte – med undantag för duvorna...

Vad är det med Visma Arena som gör hemmalagen så uddlösa?
I måndags var det Öster: 20–1 i hörnor men bara 1–1 i mål.
I dag var det Växjö DFF: 14–1 i hörnor men bara 1–1 i mål.
Dan MagnussonSkicka e-post
Växjö • Publicerad 30 april 2022
Dan Magnusson
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Varken Växjö DFF eller Öster har någon flax hemma på Visma Arena.
Varken Växjö DFF eller Öster har någon flax hemma på Visma Arena.Foto: Filip Sjofors

Långa stunder pressade Växjös bästa herr- och damlag konstant i sina senaste hemmamatcher, men utdelningen uteblev nästan helt.

Och faktum är att det finns fler likheter mellan Östers möte med Västerås och Växjös DFF:s möte med Sundsvall.

I båda matcherna kom gästernas mål efter målvaktstavlor. När Sundsvalls mittfältare Olivia Wänglund satte 1–1 mot Växjö DFF föregicks det visserligen av ett ödesdigert bolltapp av Nesrin Akgün, men hemmamålvakten Lisa Karlsson var felplacerad när bollen seglade över henne och in i mål via stolpen.

Innan det målet hade Karlsson knappt rört bollen. Växjö dominerade nämligen totalt de första 25 minuterna. Och som vanligt i Olof Unogårds lag var det en tidigare bänkad spelare som gjorde mål när hon nu fick chansen från start.

Dessislava Dupuy höll sig framme och sköt 1–0 efter en stolpretur - assisterad av Hanna Stokki (hennes sjunde poäng på fem omgångar).

Evelyn Ijeh (som passade till segermålet mot Mallbacken) fick den här gången börja på bänken. Det berodde bland annat på att tränare Unogård valde att spela 4–3–3 istället för 4–4–2 (som mot Uppsala och Mallbacken).

4–3–3 var Växjös spelsystem under försäsongen och i inledningen av seriespelet. Under matcherna brukar Växjö sedan vrida på systemet och uppträda i till exempel 3–1–4–2 (sista kvarten mot Sundsvall) eller 4–2–2–2 (mot Uppsala och Mallbacken).

Rörigt?

Helt klart finns en risk för det.

Unogårds flexibilitet med olika spelsystem beror visserligen på att han i alla lägen vill få ut max av varje enskild spelare – och att spelsätt, arbetssätt och principer alltid är överordnade spelsystemet.

Men efter 1–1-matchen mot Sundsvall sa till och med Unogård själv att all rotation kan göra att det blir för många ändringar för spelarna att hantera.

”Trots att en poäng hemma mot Sundsvall är en stor missräkning för ett Växjö DFF som direkt vill studsa tillbaka till Damallsvenskan gjorde hemmalaget en spelmässigt helt okej match.”

Till och med på målvaktspositionen är det rotation som gäller. Louise Högrell har som mest stått två matcher i rad och Lisa Karlsson som mest en match. Ett upplägg som jag kan tycka sätter (onödig?) extra press på målvakterna.

"Målvakterna är bra på lite olika saker" motiverar Unogård.

Trots att en poäng hemma mot Sundsvall är en stor missräkning för ett Växjö DFF som direkt vill studsa tillbaka till Damallsvenskan gjorde hemmalaget en spelmässigt helt okej match. Precis som mot Uppsala hemma, som också slutade 1–1.

Då spelade Växjö sämre i segermatcherna mot Jitex, Team TG och Mallbacken... Uppochnervända världen helt enkelt.

Det enda man kan vara säker på är att många bortalag på Visma Arena "parkerar bussen" och att hemmalagen, Öster och Växjö DFF, har svårt att utnyttja sina stora spel- och bollinnehav.

Arenans andra "hyresgäster", ett antal spelförstörande duvor, gör det inte direkt lättare för spelarna att få målskyttet att lyfta...

Växjös individuella toppar mot Sundsvall var Sophia Redenstrand (rivig vänsterback), Elin Nilsson (klockren när hon, som den här gången, får spela tia), Dessislava Dupuy (felfri så länge hon orkade) och Hanna Stokki (smart forward).

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.