Annons

Danmark jagar historiskt guld inför rödvitt hav

Läktarna i Malmö kommer att vara ett "rød-hvidt" hav.
Med ett omfattande publikstöd ska Danmark jaga ett historiskt tredje raka VM-guld.
Handboll • Publicerad 12 januari 2023
Storstjärnan Mikkel Hansen och hans Danmark jagar ett historiskt tredje raka VM-guld i handboll. Under gruppspelet i Malmö arena väntas ett massivt "hemmastöd" – över 10|000 danskar har löst biljett till fredagens premiär mot Belgien.
Storstjärnan Mikkel Hansen och hans Danmark jagar ett historiskt tredje raka VM-guld i handboll. Under gruppspelet i Malmö arena väntas ett massivt "hemmastöd" – över 10|000 danskar har löst biljett till fredagens premiär mot Belgien.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/TT
Även under handbolls-EM i Sverige 2020 spelade Danmark i Malmö och drog storpublik, men allt slutade med fiasko och uttåg redan efter det första gruppspelet. Arkivbild.
Även under handbolls-EM i Sverige 2020 spelade Danmark i Malmö och drog storpublik, men allt slutade med fiasko och uttåg redan efter det första gruppspelet. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT
Danmarks målvaktsstjärna Niklas Landin lägger över favoritskapet på Sverige.
Danmarks målvaktsstjärna Niklas Landin lägger över favoritskapet på Sverige.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/TT

När det danska landslaget kliver in i handbolls-VM på fredagen mot Belgien i Malmö arena är det som att Danmark får spela på hemmaplan.

– Av de runt 11 500 åskådarna kommer över 10 000 vara danskar. Det kommer att vara ett rödvitt hav. Det kommer nog att vara runt 90 procent danskar på läktarna under de sex matchdagarna i Malmö, säger Frank Ström, VM-organisationens ansvarige för grupperna i Malmö och Kristianstad.

"En galen känsla"

Annons

Målvaktsstjärnan Niklas Landin skiner upp när publikstödet i Sverige kommer på tal. Omedelbart kastas han tolv år tillbaka i tiden – till VM 2011 där danskarna spelade nio av tio matcher i Malmö (finalförlust mot Frankrike efter förlängning).

– Det var en galen känsla och en av de turneringar jag minns allra bäst. Det kändes som att vi var på hemmaplan – även när vi spelade mot Sverige i mellanrundan den gången, säger Kielmålvakten till TT under en pressträff.

De danska spelarna är dock väl medvetna om att det ligger i deras händer att det verkligen blir en VM-fest för publiken. Under EM 2020 i Sverige var det exakt samma förutsättningar, men då åkte Danmark ut redan efter det första gruppspelet och danskar skänkte i princip bort sina biljetter till matcherna i mellanrundan.

– Sist vi var i Malmö är ett bevis på att man måste vara med från start. Det måste vi vara ödmjuka inför. Vi hoppas självklart det går bättre den här gången, säger storstjärnan Mikkel Hansen, som förra sommaren återvände till Danmark för spel med Ålborg efter tio år i Paris Saint-Germain.

Danmark har två raka VM-guld – det senaste efter finalseger mot Sverige 2021 – och kan nu skriva historia. Inget land har ännu vunnit tre raka VM på herrsidan.

– Förhoppningsvis är det en extra motivationsfaktor att det är möjligt, men det är ingen man tänker på när man är ute på planen, säger vänsternian Hansen.

Niklas Landin:

– Bara att vinna VM är motivation nog, men det är klart att det är något fantastiskt om vi lyckas. Det är nog en liten extra motivationsfaktor, säger målvakten.

"Sverige är favoriten"

Trots rollen som regerande världsmästare vill Landin inte utnämna sitt Danmark som favorit till att vinna VM.

– Jag tycker att ett Sverige på hemmaplan är favoriten. I mina ögon är man det. Man vann EM i fjol och var i VM-final året innan. Man har några fantastiska spelare som åldersmässigt "peakar" nu, säger 34-åringen.

Annons

En åsikt Niklas Landin redan har förmedlat till den svenska landslagsstjärnan Niclas Ekberg, som är hans klubblagskamrat i Kiel.

– Han säger det motsatta: att vi är favoriter, säger Landin med ett leende.

Fakta: Danmark i VM

Danmark har vunnit två raka VM-guld i handboll (2021 och 2019). Vid guld även i VM i Sverige/Polen bli Danmark första nation att vinna tre raka VM på herrsidan. På damsidan har Ryssland (2005, 2007, 2009) och dåvarande Sovjetunionen (1982, 1986, 1990) lyckats med bedriften.

I EM-sammanhang är Sverige ensamt om att ha vunnit tre raka guld på herrsidan (1998, 2000, 2002). På damsidan har Norge vunnit fyra raka EM-guld (2004, 2006, 2008, 2010).

Danmark spelar det inledande gruppspelet i årets VM i Malmö arena och ställs mot Belgien (fredag), Bahrain (söndag) och Tunisien (tisdag).

De tre främsta i gruppen går vidare till mellanrundan för spel mot de tre främsta från gruppen med Marocko, USA, Kroatien och Egypten. Även matcherna i den mellanrundan avgörs i Malmö arena. Matchdagar är 19/1, 21/1 och 23/1.

Ettan och tvåan i mellanrundan avancerar vidare till kvartsfinaler, som i detta fall avgörs på Tele 2 arena i Stockholm. De övriga kvartsfinalerna spelas i Polen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons