De kör för guld i "jätte-getingboet"

Svenska rallyt i Värmlandsskogarna är den självklara höjdpunkten för Mitsubishi-föraren Patrik Johansson, Wäxjö MS, och hans kartläsare Jesper Johansson, Ryds MK. Båda längtar till nästa veckas avresa till Hagfors.
– Svenska Rallyt är det största du kan åka i Sverige, det är häftigt, säger Patrik Johansson.
Sport • Publicerad 1 februari 2011
Kronobegare som siktar på guld i SM-serien är föraren Patrik Johansson och kartläsaren Jesper Johansson.
Kronobegare som siktar på guld i SM-serien är föraren Patrik Johansson och kartläsaren Jesper Johansson.Foto: Per-Erik Sandebäck

Patrik är här för tredje gången, första året med sin Ford Fiesta i klassen för otrimmade tvåhjulsdrivna bilar och de båda senaste åren i klassen otrimmade fyrhjulsdrivna bilar.

Den klart största SM-klassen med 30 förare.

– Ett jätte-getingbo, säger Patrik.

Här finns hur mycket rutin som helst i comebackande gänget med Mats Thorselius, Patrik Fredriksson och Cemoni Olsson, som efter Porsche Carrera Cup hittat åter till rallyvägarna.

Men här finns också de båda senaste årens svenska mästare som Jimmy Juge, Motala, och Joakim Nyman, Östersund.

Dessutom har en del av konkurrenterna gått från Mitsubishi Evolution 9 till Evolution 10 för att få mer motoreffekt och bättre väghållning. Alla kör på enhetsdäcken Pirelli.

I fjol var Patrik och "Jeppe" silverbil i SM-serien och nu kör man för guld. 13 mil i Värmland, med en sträcka inne i Norge, under goda förhållanden ska kora de snabbaste.

– Jag vill ha is och snövallar vid sidorna som kan stötta en. Eftersom vi kör efter VM-bilarna tror jag att vi åker på grus. Vi får maximalt ha tio hjul och därför gäller det taktiskt att utnyttja däckbytena.

Klubbkamraten Anders Jonasson, med kartläsare Jörgen Lindahl, finns i samma klass, medan Ryds Jan Kristiansson kör trimmat tvåhjuldrivet.

Upp emot 250 000 människor väntas utmed rallyvägarna. Intresset är stort eftersom det är första riktiga tävlingen för de nya VRC-bilarna. Ska Ford eller Citroen ta hem det?

15 timmars tv-sändning avslutas med att sista sträckan, inne på Karlstads travbana, visas direkt.

– Det är klart att vi dras med av intresset. Vi blir taggade av att köra inför led av människor med sina flaggor i skogen.

Johanssons har förberett sig med att testa två dagar i Östersund och redan på måndag väntar rekognosering av hela rallyt. Enligt regelverket får de köra igenom SM-banan två gånger. Först antecknar "Jeppe" och på andra varvet kollar de så allt stämmer.

På torsdag är teamet, med fem mekaniker, på plats för besiktning.

Sedan blir det åka av.

Patrik Johansson.

Bosatt: Alvesta.

Ålder: 27.

Klubb: Wäxjö MS.

Yrke; Smidestekniker.

Rallyerfarenhet: Började som kartläsare som 13-åring och har varit förare sedan 2004.

Jesper Johansson.

Bosatt; Urshult.

Ålder: 37.

Klubb: Ryds MK.

Yrke: Logistiker.

Rallyerfarenhet: Har varit kartläsare sedan 1994.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.