Defensivt krig gav Lakers poäng

Efter insatsen mot topptippade Linköpings­ HC i lördags är det kanske på sin plats att omvärdera Växjö Lakers. Elitseriedebutanten har överraskat tillräckligt många gånger för att inte längre kallas överraskningslag. Visst, Lakers har bara spelat 17 av 55 matcher, men nykomlingen har också slagit åtta av de tolv mot­ståndarna.
Sport • Publicerad 30 oktober 2011

Poängen i Cloetta Center var en skalp. Linköping hade ett kanongäng redan i säsongsstarten och är nu förstärkt med tjeckerna Jan Hlavac, som gjorde avgörande 2–1 i sudden death, och Jaroslav Hlinka.

Varken det, eller att LHC vann tidernas första A-lagsmatch i Vida Arena, tycktes bekymra Lakersspelarna.

Under första halvan av den supertuffa bortamatchen var Lakers lika bra som LHC, i första perioden rentav bättre. Skotten 6–14 vittnar i alla fall om vilket­ lag som anföll och sköt mest.

Under andra halvan skruvade LHC upp ett makalöst tempo, eller satte i turbon om ni så vill. Då svarade Lakers, som så många gånger i tidigare matcher, med att ha en organiserad och disciplinerad defensiv framför en storspelande målvakt.

Martin Gerber var makalöst bra, men det hade han inte haft möjligheten att vara utan lagkompisarnas viljestarka och uppoffrande spel i egen zon.

Poängen i Linköping var Lakers 27:e och det är lagbygget som ligger bakom succén.

? Martin Gerber ligger tvåa i målvaktsligan.

? Ilkka Heikkinen är näst målfarligast i back­ligan.

? Mike Iggulden leder både skytte- och poäng­ligan.

? Tomi Kallio leder assistligan.

Lägg därtill ett antal andra klassförvärv och en mängd elitseriedebutanter som håller på att växa in i kostymen.

I den sistnämnda kategorin märks tredjekedjan med Johan Bois Andersson, Dennis Rasmussen och Mikael Daggen Eriksson. Tre doldisar i elit­serien som var vassast framåt mot LHC.

En annan doldis som var helt respektlös i Cloetta­ Center är Gustav Hjalmarsson. Gurra tacklade flitigt och banade väg för lagkompisarna genom många vunna närkamper.­ Med sitt tuffa spel över hela banan visade han LHC-stjärnorna att Lakers minsann kommit till matchen med poängförhoppningar.

Det gjorde också hela Lakers backbesättning där Jeremias Augustin, Björn Karlsson och Johan Jonsson är doldisarna. Tillsammans med Ilkka Heikkinen, Jonas Holös och Per Hållberg gjorde de ett enormt defensivt arbete. Det var tydligt att de kände trygghet i jobbet med Martin Gerber bakom sig.

Efter tredje perioden mot Luleå i torsdags och efter tredje mot Linköping i lördags fanns det folk som tyckte att Lakers hade tur.

Kanske var det så, men tur är något man förtjänar.

Ola Netterström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.