Den här gången nådde Joshi högst

SM i konståkning blev som väntat en familjeaffär. Skulle Viktoria Helgesson, 24, ta sjätte raka guldet eller skulle lillasyster Joshi, 19, hålla sin ledning efter korta programmet?
Sport • Publicerad 17 december 2012
Foto: Johanna Ursjö
Foto: Johanna Ursjö
Foto: Johanna Ursjö
Foto: Johanna Ursjö
Joshi Helgesson lyfter SM-bucklan överst på prispallen med Viktoria Helgesson och Isabelle Olsson på flankerna. På de infällda bilderna ses JOshi aktion.
Joshi Helgesson lyfter SM-bucklan överst på prispallen med Viktoria Helgesson och Isabelle Olsson på flankerna. På de infällda bilderna ses JOshi aktion.Foto: Johanna Ursjö
Foto: Johanna Ursjö
Foto: Johanna Ursjö
Foto: Johanna Ursjö
Sista SM-dagen kom publiken och fyllde ena läktarsidan i Vida Arena.
Sista SM-dagen kom publiken och fyllde ena läktarsidan i Vida Arena.Foto: Johanna Ursjö
Foto: Johanna Ursjö

Joshi Helgesson tvekade inte med att lämna svaret på frågan. Guldet var hennes.

– Det känns jättebra att kunna visa att jag är tillbaka. Jag har knappast haft de bästa förutsättningarna i höst, säger Joshi Helgesson.

En stressfraktur i vadbenet har gjort henne ledig från konståkningen i sju veckor.

Helgesson den yngre behöll sin knappa ledning från fredagen. Efter söndagens suveräna fria program vann Joshi sitt första SM-guld på totalt 175,84 poäng, knappt fyra poäng fler än Viktoria.

– Jag tyckte att allt kändes bra i min åkning, säger Joshi.

Och hur kändes det att slå favoriten och storasyrran?

– Visst är vi rivaler, men jag önskar alltid att Viktoria ska åka så bra som hon kan, svarar Joshi.

Viktoria Helgesson hade några missar tidigt i sitt fria program och stördes av den magsjuka som hon haft tidigare i veckan.

– Jag gjorde det man kunde begära av mig. Självklart är jag inte nöjd över att bli tvåa, men samtidigt tycker jag att Joshi åkte fantastiskt i både det korta och långa programmet, säger Viktoria Helgesson.

– För mig fungerade inte helheten. Jag fick inte ut allting i min åkning och det var svårt att vara självsäker där ute.

SOK:s sportchef Glenn Östh var på besök under finalpasset.

– Jag är imponerad. Just nu känns det som våra tre toppar (trean Isabelle Olsson, Mörrum) står i en klass för sig. Alla tre har visat att de håller internationell nivå och det ska bli jättespännande att se vad som händer med de tre, säger Glenn Östh.

Med systrarna Helgesson i SM-topp lär förbundets elitkommitte inte få något större huvudbry när de två som ska skickas till EM i Zagreb plockas ut.

– Jag brukar säg att det värre att åka SM än EM och VM. Att vinna när alla förväntar det skapar en svår press för att prestera, säger Svt-experten Lotta Falkenbäck.

Herrarnas SM-guld vanns av 21-årige Alexander Majorov från Luleå. Majorov var i överlägsen ledning efter korta programmet och vann totalt på 219,45 poäng. Silvermedaljören Ondrej Spiegl, Eskilstuna, hade 159,46.

Ondrej Spiegl har Växjöförflutet som son till tränaren Allan som tidigare verkat i Växjö KK.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.