Det känslokalla derbyt

Efter 90 spelade minuter hördes bara sorl, mummel och suckar. Derbykänslorna infann sig aldrig när Växjö BK gästade Moheda IP för att göra upp. – Vår sämsta match i år, tyckte hemmatränaren Håkan Andersson efter slutresultatet 1–1.
Sport • Publicerad 20 augusti 2013
krampaktig kamp Växjö BK:s Martin Johansson i kamp med Mohedas Björn Holmgren i ett derby som aldrig tog fart.
krampaktig kamp Växjö BK:s Martin Johansson i kamp med Mohedas Björn Holmgren i ett derby som aldrig tog fart.Foto: Lena Gunnarsson
Foto: 

Tjong i väg med bollen. Spring fram och tillbaka. Sedan: upprepa samma procedur igen och igen och igen. Att se Moheda–Växjö BK kändes ungefär som att bevittna en evighetslång bollduell under 80-talets långsamma grustennis.

Eller som Växjö BK:s lagkapten Martin Johansson valde att beskriva det:

– En match där det egentligen inte finns något spel över huvud taget. Det är på neutral nivå hela tiden, inga tempoväxlingar, ingenting. Det känns som att båda lagen går ifrån sina spelidéer helt och hållet.

Det här var matchen som saknade en huvudperson.

Ingen fanns som ville/kunde/orkade bryta mönstret.

Ingen spelare stack ut, ingen höjde sig över mängden, ingen tog tag i händelserna.

– Så jävla trött på att spela oavgjort. Nu hämtar vi visserligen upp ett underläge, men det är alltför många matcher i år där vi borde ha vunnit men bara fått en poäng. Därför är jag besviken över resultatet i dag, fortsatte Martin Johansson.

Att det ändå bokfördes två mål kan främst tillskrivas fasta situationer, i de specifika fallen närmare bestämt hörnsparkar. David Engströms 1–0 till Moheda i den 24:e minuten kom efter en hörna då en förlupen boll hamnade hos Engström som kunde dra till. Kvitteringen en kvart senare nickades in av Kevin Ataroudi, även den efter en hörna.

Annars, som sagt, inte mycket att skriva hem om. Noterbart från den andra halvleken är att Moheda hade det mesta av det lilla offensiva spel som presterades och att Växjö BK, tack vare en gratischans, hade den bästa möjligheten att skjuta ett segermål.

Mohedas tränare Håkan Andersson sa:

– Första halvlek är riktigt dålig, andra är lite bättre men vi tar ut varandra. Vi har inga löpningar och inga fungerande kombinationer i vårt spel i dag. Varken vi eller BK levererade.

Växjö BK-kollegan Karl Axelssons analys avvek heller inte speciellt mycket från Anderssons.

– Halvsegt i första halvlek där det känns som att båda lagen är ute och joggar. Vi skulle nog kunnat springa fram och tillbaka sådär under tre dagar. Spelet blev lite tuffare efter paus men det där riktiga pangandet fanns inte riktigt.

Femteplacerade Moheda har nu sex poäng upp till Berga på tabellens andraplats. Växjö BK ligger kvar på sjundeplatsen, en poäng från Lammhult.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.