Annons

Dilemmat: Vad händer med ungdomsidrotten?

Får barn och ungdomar fortsatt att träna i grupper större än åtta personer?
Det är något som Folkhälsomyndigheten ska se över.
Sport • Publicerad 16 november 2020
Får barn och ungdomar födda 2005 eller senare fortsätta att träna i större grupper? Arkivbild.
Får barn och ungdomar födda 2005 eller senare fortsätta att träna i större grupper? Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen vill sänka gränsen för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar från 300 personer till 8 personer, men det är i dagsläget oklart hur detta påverkar barn- och ungdomsidrotten i Sverige.

Enligt inrikesminister Mikael Damberg (S) gäller maxtaket om åtta personer i första hand publiken.

Annons

– Men givet att vi går ner så långt som till åtta så kommer Folkhälsomyndigheten att ta en ny titt på om de vill förnya sina rekommendationer till idrottsrörelsen. Men så här långt är det viktigt att de, inte minst, har försökt hålla igång barn- och ungdomsidrotten, säger Damberg.

"Se över balansen"

Man får avvakta och se vad Folkhälsomyndigheten kommer fram till, säger inrikesministern.

– Vi har hittills velat skona både barn och ungdomsidrott och barn och ungdomars rätt till rörelse och aktivitet, men också skolverksamheten, säger Mikael Damberg.

Tidigare skärpta allmänna råd – som i dagsläget råder i alla regioner förutom Jämtland och Härjedalen – har gett undantag för träningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare samt till elitidrottare som livnär sig på sin sport.

– Vi får se över balansen mellan träningar och tävlingar – hur det ska bedömas. Det är också en fråga för polismyndigheten, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten på regeringens presskonferens.

Han tillägger:

– Det här är en diskussion som vi har haft uppe varje gång vi har gjort sänkningar.

Elitverksamheter får fortsätta med exempelvis matcher och träningar, uppger idrottsministern Amanda Lind (MP) för Aftonbladet.

Hur Folkhälsomyndigheten resonerar kring barn- och ungdomsidrotten vet dock inte Riksidrottsförbundet.

– Hur stora grupper får det vara när barn och ungdomar tränar? Det är något vi får fråga Folkhälsomyndigheten om. Under den här åldern (15 år och yngre) tycker ju vi och Folkhälsomyndigheten att det är väldigt angeläget att de får fortsätta att träna, säger RF-ordförande Björn Eriksson.

"Djupt olyckligt"

Annons

Eriksson uppger att han fått information om att myndigheten kommer att hålla en dialog med RF om saken och han hoppas att barn och ungdomar som är 15 år eller yngre får fortsätta att träna i grupp.

– Det vore djupt olyckligt om man ändrade något i det avseendet, säger Eriksson och fortsätter:

– Det är också välbekant att barn generellt sett är en mindre smittbenägen grupp än vad vi äldre är.

Fakta: Skärpta allmänna råd

I dagsläget råder det skärpta allmänna råd – utfärdade av Folkhälsomyndigheten (FHM) – i alla regioner i Sverige förutom Jämtland Härjedalen. Region Blekinge har på egen hand utfärdat regionala skärpta råd, som går i linje med FHM:s råd.

Enligt råden ska man avstå från att exempelvis avstå från idrottsträningar, matcher och tävlingar. Det gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons