Annons

Varning för stafettkaos i Falun

Nya regler skapar kaosvarning inför söndagens sprintmixstafett i Falun. Tävlingen blir extra lång så att tv-tittarna får chansen att förstå vad som händer:
Skidor • Publicerad 12 mars 2022
Svenske landslagschefen Anders Byström varnar för en mixstafett som kan bli svår att förstå för publiken. Arkivbild.
Svenske landslagschefen Anders Byström varnar för en mixstafett som kan bli svår att förstå för publiken. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

För första gången arrangeras på söndagen i Falun mixstafetter i världscupsammanhang.

Den traditionella mixstafetten är inget konstigt, med skillnaden att lagen innehåller två herrar och två damer.

Annons

Den stora utmaningen är sprintmixstafetten med regler som redan inneburit en förändring i upplägget.

Förutsättningarna är följande: 20 lag med två åkare (dam och herr) startar. Varje åkare gör sex sträckor. Efter varannan växling kommer de två lag som är sist att plockas bort så att det bara återstår tio lag när det börjar dra ihop sig.

Hänger ni med? Det är knappt så att de som är närmast inblandade gör det.

Anders Byström har en avvaktande hållning inför tävlingen och har frågor:

– Kommer folket att se vilka som är sist och som ska elimineras? Blir det så att de får åka en bit innan de plockas bort?

Kan man förstå?

På lördagen kom också den första justeringen: Sträckorna kortades ner från 1,6 kilometer till en kilometer. Men det blir fortfarande sex kilometer per åkare, vilket är längre än som åker den andra stafetten åker.

– Det har med tv-tiderna att göra. Man (Fis) vill inte ha en för kort stafett, utan den ska pågå ett tag så att folk hinner sätta sig in i den, säger Anders Byström och fortsätter:

– Om tävlingen blir alltför rörig och man inte förstår var som händer måste vi förändra det i framtiden.

Den svenska laguttagningen är intressant. De just nu formmässigt starkaste åkarna (Calle Halfvarsson och Jonna Sundling) kommer att åka sprintmixstafetten. En tydlig markering att det är den stafetten som Sverige satsar på.

– De hade kunnat gå båda stafetterna, men vi tror ändå att den stafetten blir ganska tuff. Kräver sin åkare.

Familjegräl

Annons

I mixstafetten åker Ebba Andersson, William Poromaa, Jens Burman och Frida Karlsson. Samboparet Poromaa och Karlsson ska alltså tävla i samma lag. Frida Karlsson varnar för familjegräl:

– Det blir kul om han inte blir arg på mig (skratt). Jag kommer att göra det jag kan i alla fall. Vi har ju bildat lag i golf förut och då har det inte varit så trevliga miner.

Anders Byström lugnar ner det med ett leende:

– De får lägga bort familjegrälet och vara vänner. De kommer i alla fall inte att växla över till varandra. Så det blir bra.

Lagen till mixstafetterna

Svenska lagen till söndagens mixstafetter:

Lag 1: Ebba Andersson, William Poromaa, Jens Burman, Frida Karlsson.

Lag 2: Charlotte Kalla, Eric Rosjö, Björn Sandström, Moa Olsson

Lagsprint:

Lag 1: Jonna Sundling, Calle Halfvarsson.

Lag 2: Johanna Hagström, Oskar Svensson.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons