Tyst minut för läktartragedins offer
Det var i lördags då fotbollslaget Arema FC tog emot rivalen Persebaya Surabaya hemma på Kanjuruhan Stadium i Malang som tragedin inträffade.
Efter Aremas 2–3-förlust stormade missnöjda hemmasupportrar planen och panik utbröt när polis svarade med att skjuta tårgas. Supportrar kvävdes eller trampades till döds i det kaos som uppstod.
Tidigare sänkte myndigheterna den officiella dödssiffran från 174 till minst 125. Nu har ytterligare åtta personer konstaterats döda efter sina skador och siffran är uppe i 133 personer, säger en lokal representant för sjukvården. 37 barn och ungdomar finns bland de döda, skriver NTB.
Europeiska fotbollsförbundet Uefa meddelar att offren ska hedras genom en tyst minut före veckans matcher som står i Uefas regi, bland annat Champions League-matcherna.
Orolig och sorgsen
Hård kritik har riktats mot polisens agerande under den ödesdigra kvällen. De har själva beskrivit katastrofen som "ett upplopp" och säger att två poliser dödades. Av överlevande anklagas polisen för att ha överreagerat.
– Som regionpolischef är jag orolig, sorgsen och samtidigt är jag ledsen över tillkortakommanden i säkerhetsprocessen, säger Östra Javas polischef Nico Afinta vid en presskonferens på tisdagen.
I måndags sparkades Malangs polischef, nio poliser har stängts av och ytterligare 19 poliser är under utredning efter arenakatastrofen.
Polisens talesman Dedi Prasetyo uppgav under tisdagen att sex av 14 utgångar var gjorda för att två personer skulle ta sig ut samtidigt. Men när panik utbröt försökte i stället hundratals personer ta sig ut.
– Portarna var inte stängda, men de var för smala. De hade en kapacitet på två men det var flera hundra som försökte ta sig ut, säger Prasetyo och tillade att det var arrangörens ansvar.
Två stängs av
Under tisdagen meddelade Erwin Tobing, ordförande i det indonesiska fotbollsförbundets disciplinnämnd, att två personer inom Arema FC inte får vara involverade inom indonesisk fotboll under resten av sina liv. Det rör sig om en säkerhetsansvarig samt ordföranden för organisationskommittén.
En särskild insatsstyrka – bestående av tjänstemän, akademiker och mediearbetare – har satts samman för att utreda incidenten. Enligt säkerhetsministern tros utredningen kunna vara färdig inom två till tre veckor.