Dubbla bakslag för blekt Taif

Målen fortsätter att gäcka Tingsryd. Trots mängder av chanser blev det bara ett mot Västerås i premiären och två mot Karlskoga­ i första matchen hemma i Nelson Garden Arena. Det har inte räckt för att ta poäng i någon av matcherna. Tingsryd har inte fått den start på säsongen som de önskade, och det blickas kanske på förra årets mardrömsstart. Även om det är långt till de nio raka förluster laget svarade för då.
Sport • Publicerad 17 september 2012
David Laudius.
David Laudius.Foto: Lena Gunnarsson
Tingsryds tränare Petter Nilsson tycks ha ett och annat att säga till sina spelare i förlustmatchen mot Karlskoga.
Tingsryds tränare Petter Nilsson tycks ha ett och annat att säga till sina spelare i förlustmatchen mot Karlskoga.Foto: 
Henri Snäll kämpar framför Karlskogas kasse.
Henri Snäll kämpar framför Karlskogas kasse.Foto: 

Lördagens 3–2-förlust var inte det enda bakslaget för Tingsryd. Förhoppningarna på att få in Oliver Ekman-Larsson vid en NHL-lockout har också grusats då Phoenix bestämt sig för att skicka den unga backtalangen till AHL-laget Portland.

– Jag vet faktiskt inte om det är helt klart ännu. Jag har sökt hans agent för att reda ut detta, men har inte fått tag på honom. Är det så att han ska spela i AHL så är det så. Vi visste att det var en risk, säger sportchefen Anders Gustavsson.

Angående matchen var inte heller den något som gladde, i alla fall inte från Tingsrydshåll.

– Det är detaljerna som skiljer ett vinnande lag från ett förlorande. Vi skapar mycket chanser, men många av dem på chans. Vi måste vara mer konsekventa i allt det vi gör, sa Tingsryds assisterande tränare Rolf Nilsson på presskonferensen.

Att varken han eller Petter Nilsson var nöjda med lagets prestation i lördagens 3–2-förlust gjordes högst klart. Direkt efter matchen låste de in sig med spelarna i omklädningsrummet, och där satt de ... länge. Vad de pratade om ville de inte säga, men Rolf själv upplever ändå att laget har anammat den nya spelstilen som till en början skulle innebära problem.

– Jag känner att alla spelare i laget vet vad de ska göra och har koll på sin roll. Problemet som jag ser det är att de sätter för hög press på sig själva när vi inte skapar mål.

Klart är i alla fall att allt vad offensiv och målchanser heter var som bortblåsta i tredje perioden vid läget 2–2. Den slitna och oriktiga termen ”på tennis” passade kanske bättre in på tredje perioden än på något volleyavslut, då både Karlskoga och Tingsryd bara lobbade ut pucken ur egen zon, över rödlinjen och bort mot motståndarkassen.

Som sig bör i en jämn match, måhända med ett mer defensivt och ett mer offensivt inriktat lag, var det ett slumpmål som kom att avgöra alltsammans. Med lite mindre än fem minuter kvar att spela fick Christian Carlsson pucken vid blå, och skickade vid samma linje i väg ett slagskott som gick upp i en helt oskymd Michal Zajkowskis vänstra kryss. En ledning Tingsryd inte lyckades hämta in.

– Det känns väldigt surt när de får det målet så klart. Vi har två chanser att få ut pucken men lyckas inte med det. Vi gör inte klart vårt arbete i egen zon och det känns surt, sa Rolf.

Hemmalaget hade ändå ledningen i under en period i matchen, en väldigt kort period i och för sig. Den grundlades efter att de kvitterade Karlskogas 1–0-ledning under ett powerplay i mitten av andra perioden. Tomas Larsson bröt in från högerkanten och i röran framför annars utmärkte Joel Gistedt, var Jani Forsström sist på pucken och Tingsryds första målskytt i Nelson Garden Arena för den här säsongen.

Något senare, i ännu ett powerplay, fick Jordan Smotherman öppet mål på en retur och lade lätt och ledigt in 2–1. En minut senare var den ledningen försvunnen när Fredrik Höggren överlistade Zajkowski.

Med slutresultatet 2–3 blir det i stället att rikta in sig på Leksand, för att uppe i Dalarna försöka ta säsongens första poäng.

En av få spelare i laget som var med från starten i fjol var David Laudius.

– Det känns riktigt surt med en förlust som den här. Vi skulle ha gjort fler mål än de två vi fick, men vi förlorar på några små detaljer som vi slarvar med. Stundtals tycker jag nästan att vi spelar för enkelt, sa han.

Det är framför allt den bristande effektiviteten som spökar, precis som i under perioder förra säsongen. Och att hitta ett botemedel på detta är inte lätt.

– Det är väldigt svårt att sätta fingret på. Det finns inte mycket mer att göra än att fortsätta jobba och sedan jobba ännu hårdare.

Något som inte gjorde det lättare att ta poäng under matchen mot Karlskoga var Tingsryds centerbortfall. Kim Karlsson kunde inte vara med på grund av sjukdom och Henri Snäll ådrog sig en hjärnskakning och fick avbryta matchen.

Det är ännu inte klart hur hur länge Snäll kan bli borta från spel.

Oskar Tinggren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.