Effektivt Tingsryd banade väg för segern

Hårt jobb. Med ett bra målvaktsspel, ett hårt jobb över hela banan och en hög effektivitet i avslutningarna kommer man långt i ishockey. Det var dessa tre ingredienser som banade väg för Tingsryds AIF:s 4–1-seger mot Örebro på måndagskvällen.
Sport • Publicerad 18 december 2012
Foto: Per-Erik Sandebäck
Foto: Per-Erik Sandebäck
Foto: Per-Erik Sandebäck

Örebro, en av seriefavoriterna inför den allsvenska starten, hade ett ganska stort spelövertag under delar av matchen och närkingarna vann skotten med 38–16.

Men det är inga ingredienser som garanterar framgång. Det gäller som sagt att ha ett riktigt bra målvaktsspel och att sätta chanserna är A och O.

Nu överglänste Tingsryds Michal Zajkowski Örebros Tim Sandberg i målvaktsmatchen och när Taif var betydligt mer effektivt framåt än Örebro gick det som det gick.

Zajkowski släppte alltså ett av 38 skott, Sandberg fyra av 16.

Taif gjorde alltså fyra mål på 16 skott, Örebro ett på 38.

Detta är siffror som inte går att bortse ifrån och därmed kan heller ingen komma och påstå att Tingsryds trepoängare var oförtjänt.

– Nu får ni hålla i er, men jag tycker att vi gjorde en bra match. Vi hade ett väldigt stort spelövertag, framförallt i de två första perioderna, och vi skapade många chanser, sa Örebrotränaren Peter Andersson på presskonferensen.

– Vi blev oerhört straffade vid Tingsryds mål och det känns jävligt tufft. Men naturligtvis måste vi också sätta chanserna.

När det var dags för Tingsryds assisterande tränare Rolf Nilsson att summera lät det så här:

– Jag håller med Peter Andersson om att Örebro gjorde en riktigt bra match, men det gjorde vi också. Örebro hade ett spelövertag långa stunder, men med en jäkla inställning att klara av försvarsspelet och ett bra målvaktsspel av Zacke är vi svårslagna.

Roffe hade anledning att vara nöjd med hela Taiflaget. Det är inte alltid som alla rollspelare får till en fullträff samtidigt, men det fick Tingsryd i går.

– De defensiva spelarna gjorde det bra, våra offensiva spelare gjorde mål och Zacke i målet storspelade. Jag är jättenöjd.

I första perioden ekade klassiska ”Knallen i Dackehallen” ut genom högtalarna två gånger inom 54 sekunder. När Hampus Gustafsson satt 1-0 och när Kim Karlsson ökat till 2-0.

Tingsryds vassa inledning kom dock av sig något efter Johan Wiklanders 2–1-reducering efter 9.21. Därefter blev det mycket Örebro.

Taif rivstartade även i andra perioden med ett drömmål efter fyra minuter. Conny Strömberg, Jarkko Oikarinen och David Laudius bjöd på rena klapp-klapp-spelet i en vass omställning och Laudius avslutade med ett distinkt skott.

Gissa om det jublades bland de 1?727 åskådarna i Nelson Garden Arena då.

Precis som i första perioden blev det sedan mycket Örebro, men Michal Zajkowski var omutlig.

Tredje perioden inleddes med tre giftiga Taifchanser där Kim Karlsson, Conny Strömberg och Mark Santorelli var ytterst nära att gröta mål.

Istället fick Jordan Smotherman nöjet att sätta 4–1 efter 6.40 och avsluta målskyttet i matchen.

Örebro forcerade för att få kontakt i målprotokollet men fick det tufft mot Taifspelarna som krigade stenhårt över hela banan.

Det tål att upprepas att hela Taiflaget övertygade i går. Men det fanns också riktiga toppar, som målvakten Michal Zajkowski, backen Adam Åkesson och förstakedjan med Hampus Gustafsson, Kim Karlsson och David Laudius. Kim var definitivt en av de främsta på isen.

Individuellt sett måste också Jarkko Oikarinen gjorde en av sina bättre insatser i Taiftröjan.

De defensiva spelarna gjorde det bra, våra offensiva spelare gjorde mål och Zacke i målet storspelade. Jag är jättenöjd.

Ola Netterström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.