Efter rasismanklagelsen: Kommer inte gömma mig

Cadiz Juan Cala anklagas för att ha förolämpat Valencias Mouctar Diakhaby – vilket ledde till att Valencia-spelarna lämnade planen och att matchen avbröts. Nu uttalar sig Cala om händelsen:
Fotboll • Publicerad 5 april 2021
Cadiz Juan Cala. Arkivbild.
Cadiz Juan Cala. Arkivbild.Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Det var i söndagens La Liga-möte mellan Cadiz och Valencia som tumultet utspelade sig. Cala och Diakhaby rök ihop och bråket ledde till slut till att samtliga Valencia-spelare valde att lämna planen. Enligt klubben hade Diakhaby utsatts för en rasistisk förolämpning av Cala.

Matchen återupptogs senare, men utan Diakhaby som ville bytas ut – men samtidigt, enligt Valencia, bad lagkamraterna att spela vidare eftersom laget annars riskerade poängavdrag.

"Inte gömma mig"

Dagen efter incidenten meddelar Cala att han kommer att ge sin syn på vad som skedde under en presskonferens på tisdagen, rapporterar Reuters med hänvisning till spanska sajten Gol.

– Jag tänker inte gömma mig. Det verkar som att antagandet om att du är oskyldig till motsatsen är bevisad inte gäller i det här landet, säger Cala.

Cala spelade vidare efter avbrottet men byttes ut i halvtid. Efter matchen sade tränaren Álvaro Cervera att Cala förnekade att han skulle ha förolämpat Diakhaby.

– Juan Cala har sagt till mig att han inte vid något tillfälle förolämpat Valencia-spelaren. Jag tror på min spelare, sade Cervera.

"Skyldig blick"

Valencia publicerade under måndagen en bild där lagets spelare och tränare står bakom Diakhaby med ena armen utsträckt för att markera "stopp".

"Jag är här tillsammans med Mouctar Diakhaby, som blev väldigt sårad av det som hände i går och inte vill prata just nu", säger klubbens ordförande Anil Murthy på klubbens sajt.

"I vår match mot Cadiz, fick vi se ett uppenbart fall av rasism. Det finns inget annat sätt att beskriva det. Vår spelare tog emot en mycket allvarlig rasistisk förolämpning av Juan Cala. Även om Cala kanske förnekar det, kunde vi alla se en skyldig blick hos honom, och vi litar fullt på Mouctar".

Klubben skriver vidare att Anil Murthy har pratat med den spanska ligan och krävt en utredning – och en förändring.

"Vi kan inte förstå att våra spelare var tvungna att gå tillbaka in på planen på grund av att reglerna inte skyddar offren i dessa fall", säger Murthy.

Oklart om utredning

Cadiz har på sin webbplats publicerat ett uttalande där man motsätter sig rasism och främlingsfientlighet "oavsett vem som är förövaren". Klubben skriver vidare att "vem som helst som begår dessa handlingar borde få betala för dem, även om de spelar för vårt lag".

Varken La Liga eller det spanska fotbollsförbundet har meddelat om Cala utreds eller inte.

I ett uttalande skriver ligan att "vi tar alla anklagelser om rasism på allvar och vi kommer att samarbeta med klubbarna och domarna för att göra det som krävs för att skydda de värderingar om jämlikhet och respekt som råder i vår spanska fotbollsliga".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.