Annons

Efter tappet – nu ställer Vinterstudion om siktet

Längdskidor och alpint har bytt tv-kanal.
SVT:s "Vinterstudion" ställer därför in siktet på skidskytte i vinter.
Idrott • Publicerad 3 november 2021
André Pops och Yvette Hermundstad, programledare för SVT:s "Vinterstudion".
André Pops och Yvette Hermundstad, programledare för SVT:s "Vinterstudion".Foto: Janne Danielsson/SVT
Frida Karlsson under skid-VM i Oberstdorf. Arkivbild.
Frida Karlsson under skid-VM i Oberstdorf. Arkivbild.Foto: ADAM IHSE / TT

2007 sändes Vinterstudion för första gången. I 14 år har programmet varit det givna valet för de skidintresserade tittare som velat följa många av de svenska världscupstjärnorna.

Men inte längre.

Annons

Visst, SVT kommer fortfarande att visa ett fåtal världscuptävlingar i längd och alpint. Men för den som vill se det mesta av Frida Karlssons framfart i spåren eller Anna Swenn-Larssons jakt på hundradelar i pisten – ja, då är det Nent Groups kanaler som gäller framöver.

För SVT gäller det i stället att ställa om siktet:

På skidskytte.

SVT kommer även att sända långloppscupen i skidor i vinter, men det stora dragplåstret i Vinterstudion blir förstås Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson och de övriga svenska skidskyttarna.

"Skidskyttet ännu viktigare"

Och det faktum att svenskt skidskytte nu står på toppen sett till såväl framgångar som popularitet är något som glädjer Vinterstudions programledare André Pops.

– Det är klart att det betyder mycket för oss att skidskyttet, i synnerhet det svenska, är så starkt. Särskilt en sådan här säsong när vi har tappat en del andra rättigheter så blir ju skidskyttet ännu viktigare, säger han.

– Jag tror att folk gillar dramatiken, svängningarna och det oförutsägbara i skidskyttet. Adderar man dessutom ett svenskt landslag som är superstarkt – då blir det en juvel för oss att vårda ömt i våra sändningar.

Inte riktigt som förut

TT: Vilka reaktioner har ni fått på att ni inte längre sänder längdskidorna?

– Jag upplever det som att tittarna är lite i två läger. Alla kanske inte har fått med sig att den här förändringen sker inför den här säsongen, medan andra tycker att det är supertråkigt, säger Pops programledarkollega Yvette Hermundstad

André Pops:

Annons

– För många tror jag ändå att det blir nytt när vi börjar sända. Man lär märka att det inte riktigt är som förut, och får leta någon annanstans för att kolla på längdskidor, men att viss del av längden fortfarande går hos SVT. Det blir därför kanske lite stökigt i början för en del av publiken, men nu är läget som det är.

I det nya tv-avtalet som Nent säkrade för två år sedan ingår inte de världscuptävlingar i skidor och alpint som avgörs Österrike och Schweiz, vilket gör att dessa kommer att visas i SVT även i fortsättningen.

Släpper inte skidorna

Med andra ord: skidor och alpint i både SVT och Nent.

TT: Blir SVT mot Nent en del av dramaturgin den här säsongen?

– Jo, men så kommer det ju att bli. Det man hoppas på i slutändan är att vi triggar varandra till att ta ett steg till och göra saker ännu bättre. Det vinner ju tittarna på i så fall, säger André Pops, och tillägger att det även fortsättningsvis läggs fokus på skidor och alpint:

– Vi kommer inte att släppa längdskidorna de helger som vi inte sänder det, utan det kommer fortsatt vara en stor del av Vinterstudion. Likadant med det alpina.

Yvette Hermundstad fyller i:

– Längdlandslaget är ju lika hett som fotbollslandslaget. Så nyhetsmässigt kommer ju naturligtvis längdlandslaget att bevakas. Men hur och på vilket sätt – det vet vi inte ännu, inte jag i alla fall.

Vinterstudion har premiär den 13 november med bland annat Sverigepremiären i skidskytte i Idre.

Nya tv-avtalet för vintersporter

Nent Groups tv-kanaler är TV3, TV6, TV8, TV10, Viasats betal-tv-kanaler samt streamingtjänsten Viaplay.

I tv-avtalet som träder i kraft 2021 ingår VM 2023 och 2025 i skidor, alpint, backhoppning, nordisk kombination, snowboard, freestyle och freeskiing.

Dessutom världscupen under fem säsonger från hösten i 2021 i samma grenar.

Utöver det har Nent Group också säkrat rättigheterna till de största mästerskapen och världscuptävlingarna i konståkning, skridsko och short track.

Världscuptävlingar i alpint och skidor i Österrike och Schweiz ingår dock inte i avtalet, inte heller skidskyttets världscup eller VM. Dessa tävlingar sänds även fortsättningsvis i SVT.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons