Annons

Elitfotbollen kan förlora över 160 miljoner

Svensk elitfotboll (Sef) kan tvingas dela med sig 162,5 miljoner kronor till klubbar längre ner i seriesystemet.
Detta om beslutet i Göteborgs fotbollsförbund även röstas igenom vid Svenska fotbollförbundets årsmöte nästa år.
Fotboll • Publicerad 4 mars 2022
Göteborgs fotbollsdistrikt vill omfördela elitfotbollens tv- och spelpengar. På bilden Malmö FF:s Jo Inge Berget och Halmstads Sadat Karim i allsvenskan i fjol.
Göteborgs fotbollsdistrikt vill omfördela elitfotbollens tv- och spelpengar. På bilden Malmö FF:s Jo Inge Berget och Halmstads Sadat Karim i allsvenskan i fjol.Foto: Andreas Hillergren/TT

Årsmötet i Göteborgs fotbollsförbund röstade för att driva frågan om en omfördelning av de 650 miljoner kronorna i tv-rättighets- och spelbolagspengar som Sef får årligen för allsvenskan och superettan från Discovery och Unibet. Pengarna fördelas till de 32 herrelitklubbarna där en allsvensk klubb kan få så mycket som 35 miljoner kronor, skriver Göteborgs-Posten.

– Jag tycker det är fullkomligt galet som det är idag att Sef har fått så stor makt i svensk fotboll. Att man ger bort rättigheter till allsvenskan och superettan som svensk fotboll äger. Vi kommer säkert stöta på motstånd nu, att det finns avtal, men då får svensk fotboll riva upp de avtalen och börja om och tänka rätt, säger Thomas Gustafsson från Angereds BK till GP.

Annons

Enligt Thomas Gustafsson bör 25 procent av de 650 årliga Sef-miljonerna, 162,5 miljoner, fördelas nedåt i seriesystemet till föreningarna i förbundsserierna (till och med division 3 på herrsidan).

Göteborgs fotbollsförbund ska nu driva frågan vidare till Svenska fotbollförbundets årsmöte våren 2023. Fram till dess ska man försöka få med sig distrikten, som har två tredjedelar av rösterna på förbundets årsmöte.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons