Annons

EM blir ett nordiskt mästerskap

Nu är det klart vilka tolv nationer som slåss om EM-guldet i Växjö och Sverige nästa sommar. Mästerskapet blir en nordisk uppgörelse.
Sport • Publicerad 27 oktober 2012
Lottas. Den 9 november lottas grupperna i EM-slutspelet. Då vet vi vilket motstånd som väntar för Sofia Jakobsson och Lotta Schelin.
Lottas. Den 9 november lottas grupperna i EM-slutspelet. Då vet vi vilket motstånd som väntar för Sofia Jakobsson och Lotta Schelin.Foto: 

Island slog Ukraina i sin playoffmatch och blev därmed sist in av de tolv kvalificerade länderna. Det innebär att samtliga nordiska länder finns med i de tre grupperna när turneringen drar i gång den 10 juli nästa sommar. Grupperna kommer att lottas den 9 november i Göteborg. Men redan nu finns ett par utropstecken inför mästerskapet.

Värdlandet kommer att spela sina gruppspelsmatcher på västkusten i Göteborg och Halmstad. Det bäst rankade laget Tyskland får spela sina gruppspelsmatcher i Växjö och Kalmar och det näst bäst rankade laget, Frankrike, kommer att spela i Linköping och Norrköping. Enligt den planerade spelordningen inleder Sveriges grupp. Dagen efter spelar Tyskland sin första match inför publiken på Myresjöhus Arena. Tyskorna spelar sedan även sin andra gruppspelsmatch i Växjö innan de flyttar till Kalmar.

Annons

– Det var det vi önskade när vi började prata EM. Det är mitt i prick. Tyskarna är duktiga på att få publik till sina matcher. Det har alltid varit minst 2 000 åskådare när jag varit där med flicklandslagen, säger Östers tränare Marie Bengtsson.

I samband med lottningen ska ytterligare nio lag placeras in i de tre grupperna. Tre lag är seedade och placeras i varsin grupp. Det är Frankrike, Norge och Italien. Övriga sex lottas fritt in i grupperna. Det handlar om Danmark, Finland, Holland, Island, Ryssland och Spanien. Marie Bengtsson tycker att det är kul att samtliga nordiska länder kvalificerat sig, men hon är inte speciellt överraskad.

– Jag vet att både Norge och Danmark har gått nedåt några år, men att det vänt där.

Mellan 1999 och 2011 jobbade Marie Bengtsson åt det Svenska fotbollförbundet. Under tio av åren var hon förbundskapten för flicklandslag. Därför har hon bra koll på eventuella motståndare till sommaren. Smålandsposten bad henne plocka ut den enklaste och den svåraste gruppen för svensk del.

"Enkla" motståndare för Sverige är Italien, Ryssland och Spanien, tre länder som är ganska färska på den här nivån när det gäller damfotboll. England, Danmark och Finland är Marie Bengtssons mardrömsmotståndare sportsligt. Däremot skulle möten mot dem vara minnesvärda.

– Finland har en svensk tränare i André Jeglertz som kan svensk fotboll, säger Marie Bengtsson som också fått välja fyra drömländer för Växjös grupp. Östertränaren tror att Tyskland, England, Danmark och Holland skulle dra mest publik till Myresjöhus Arena.

Marie Bengtsson väljer:

Drömgruppen

Sverige

Italien

Ryssland

Spanien

Mardrömsgruppen

Sverige

England

Danmark

Finland

Växjös drömgrupp

Tyskland

England

Danmark

Holland

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons