Annons

EM-guide: fredag 8 juli

EM har bjudit på en hel del så här långt, men nu sparkar "dödens grupp" igång. Spanien, Finland, Tyskland och Danmark gör upp om två platser i kvartsfinal.
Här är allt du behöver veta.
Fotboll • Publicerad 8 juli 2022
Sofie Svava blir en av Danmarks nyckelspelare under EM. Arkivibild
Sofie Svava blir en av Danmarks nyckelspelare under EM. ArkivibildFoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/TT

Vad: Spanien–Finland.

Avspark: 18.00.

Annons

Var: Stadium MK i Milton Keynes.

Tv/radio: TV4/C More/SR P4 Radiosporten.

+ Så gick det i EM 2017:

Spanien: Kvartsfinal.

Finland: Kvalade inte in.

+ Bästa EM-resultat:

Spanien: Semifinal 1997.

Finland: Semifinal 2005.

+ Världsrankning: Spanien är sjua. Finland finns på 29:e plats.

+ Håll ett öga på:

Annons

Spanien: Aitana Bonmati. Barcelonaspelaren får försöka axla superstjärnan Alexia Putellas mantel, och om hon lyckas är Spanien en av guldfavoriterna. I och med att Putellas, och Jennifer Hermoso, saknas i truppen på grund av skador finns ett par frågetecken gällande Spaniens anfallskraft och kreativitet.

Finland: Linda Sällström. Anfallaren ledde Finland i kvalet och kommer att inte att ge upp EM-drömmen lättvindigt. Sällström är Finlands bästa målskytt någonsin med 50 mål, men hon har inte spelat ett mästerskap sedan EM 2009. Är det här hennes tid att skina på landslagsscenen?

+ Förbundskaptener:

Spanien: Jorge Vilda, 41 år, har varit en del av Spaniens landslagsapparat i mer än tio år. Vilda utnämndes till förbundskapten för A-landslaget 2015, sedan dess har han lett sitt lag till seger i både Algarve Cup och Cyprus Cup. På juniornivå är Vilda välmeriterad: tre EM-guld, ett EM-silver, ett EM-brons, ett VM-silver och ett VM-brons.

Finland: Anna Signeul, 61 år. Svenskan utnämndes till finländsk förbundskapten 2017. Innan dess var hon Skottlands förbundskapten i tolv år. Ledde Finland till EM efter ett bra kval, där laget tog nio segrar av tio möjliga. Signeuls främsta meriter är ett brons i U18-EM med Sverige samt att ha tagit både Skottland och Finland till EM-slutspel.

Vad: Tyskland–Danmark.

Avspark: 21.00.

Var: Brentford Community Stadium i London.

Tv/radio: SVT1/SVT Play/SR P4 Radiosporten.

+ Så gick det i EM 2017:

Annons

Tyskland: Kvartsfinal.

Danmark: Final.

+ Bästa EM-resultat:

Tyskland: EM-guld 1989, 1991, 1995, 1997, 2001, 2005, 2009, 2013.

Danmark: EM-silver 2017.

+ Världsrankning: Tyskland är rankat femma. Danmark hittas på 15:e plats.

+ Håll ett öga på:

Tyskland: Lea Schüller. Den 24 år gamla anfallaren är en del av Tysklands nya landslagsgeneration. Därtill är hon Bundesligas bästa målskytt och snittar ett mål i mer än varannan match för landslaget. Om hon får luft under vingarna kan det bära riktigt långt för Tyskland.

Danmark: Sofie Svava. Ytterbacken stod för åtta målgivande passningar i kvalet och är en av de bästa i världen på sin position. Om Danmark lyckas involvera den hyperoffensiva ytterbacken från Real Madrid kan finalisterna från 2017 nå långt.

+ Förbundskaptener:

Annons

Tyskland: Martina Voss-Tecklenburg, 54 år, hade en framgångsrik spelarkarriär. Där hon bland annat vann fyra EM-guld. Utsågs till tysk förbundskapten 2019, innan dess ledde hon Schweiz i sex år. Som tränare har det dock endast blivit en Champions League-titel och två tyska cup-titlar har det hittills. Åtta segrar, av åtta möjliga, 46 gjorda mål och endast ett insläppt mål i kvalet tyder dock på att Champions League- och cupbucklorna kan få sällskap efter EM.

Danmark: Lars Søndergaard, 63 år, har bland annat lett Red Bull Salzburg, Austria Wien och Aalborg i herrfotbollen. Utsågs till Danmarks förbundskapten i december 2017. I EM-kvalet blev saldot för Søndergaards gäng nio segrar och en oavgjord match, med en målskillnad på hela 48–1. Danmarks 48 kvalmål var delat flest, tillsammans med Nederländerna och Spanien.

+ Det gör Sverige i dag:

Sverige har presskonferens inför matchen mot Nederländerna klockan 17.00 på Bramall Lane i Sheffield. 17.45 tränar laget på premiärarenan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons