Annons

EM-guide: torsdag 7 juli

Norge med storstjärnan Ada Hegerberg i spetsen är redo för premiärmatch i EM.
För motståndet står underdogen Nordirland.
Här är det du behöver veta.
Fotboll • Publicerad 7 juli 2022
Norges svenske förbundskapten Martin Sjögen och storstjärnan Ada Hegerberg.
Norges svenske förbundskapten Martin Sjögen och storstjärnan Ada Hegerberg.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Vad: EM-match i fotboll mellan Norge och Nordirland.

Var: St Mary's Stadium, Southampton.

Annons

När: I kväll klockan 21.00.

Tv/radio: TV4/C More/SR P4 Radiosporten.

+ Så gick det i EM 2017

Norge: Hade ett tungt mästerskap i en grupp med Nederländerna, Danmark och Belgien. Norskorna förlorade alla tre matcher och lyckades inte göra ett enda mål.

Nordirland: Kvalade inte in.

+ Bästa EM-resultat

Norge: Mästare 1987 och 1993.

Nordirland: Gör sitt första EM.

+ Världsrankning:

Norge är elva i världen och Nordirland 46:a.

Annons

+ Håll koll på

Norge: Det finns gott om framstående spelare i det norska laget. Mycket har inför EM handlat om Ada Hegerberg, med all rätt. Världsstjärnan bojkottade landslaget under fem år men meddelade i mars att hon är tillbaka. 26-åringen, som missade nästan två år av fotboll på grund av en envis korsbandsskada, håller fortfarande högsta klass. I landslagscomebacken i april blev det ett hattrick mot Kosovo och senare under våren var hon med och vann Champions League med Lyon.

Men utöver Hegerberg finns det en hel del annan slagkraft – bland andra Caroline Graham Hansen. Den 27-åriga offensiva stjärnan är en av nyckelspelarna i spanska Barcelona och ses som en av de bästa spelarna i världen.

Nordirland: Första Europamästerskapet någonsin för Nordirland – och de lär få det tufft. Ska de ha en chans lär lagets ledargestalter behöva dra ett stort lass. En av dem: Rachel Furness, 33.

Furness debuterade för det nordirländska landslaget 2005 – som 17-åring – och är nu landets främste målgörare någonsin. Spelar till vardags i Liverpool.

+ Förbundskaptener

Norge: Det är svenskt vid rodret i Norge. Efter några år i bland annat damallsvenska Linköping tog Martin Sjögren, 45, över det norska landslaget 2016. Förlängde i höstas sitt kontrakt över VM 2023.

Nordirland: Kenny Shiels, 66, är en veteran i sammanhanget. Har varit aktiv som tränare i 30 år och tog över det nordirländska landslaget 2019.

+ Svenskt domarinslag

Tess Olofsson kliver in i turneringen. Svenskan dömer regelbundet i Sveriges högsta serier på dam- och herrsidan – och gör i år sitt första stora mästerskap. I dagens match agerar hon fjärdedomare. Huvuddomare är finländskan Lina Lehtovaara.

Annons

+ Det gör Sverige i dag:

Sverige tränar vid 12.30 svensk tid och har medieaktiviteter vid 15.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons