Emil Sveriges nya höjdhopp

IFK Växjös Emil Svensson tog ISM-silver nu när det blivit nya tider i svenskt manligt höjdhopp.
– Kul. Men jag hade ingen perfekt dag och fick verkligen kämpa mig igenom tävlingen, sa Emil.
Sport • Publicerad 1 mars 2010
Emil Svensson har hittat formen sedan han börjde träna mindre.
Emil Svensson har hittat formen sedan han börjde träna mindre.Foto: Lena Gunnarsson

Inte sedan 1996 hade någon annan än Stefan Holm eller Linus Thörnblad tagit ISM-guld i höjdhopp. Men Holm har pensionerat sig samtidigt som Thörnblad rehabtränar.

Därför sprack duons ISM-svit i helgen. Erik Sundlöf, Glanshammar IF, segrade på nya personliga rekordet 2,19.

Glad tvåa, på 2,14, var Emil Svensson. 21-åringen från söder i Växjö som trivdes bra i Sätrahallen söder om söder...

– Det var med rejält darr jag klarade 2,14 och jag hoppade högre, 2,16, när jag vann JSM förra helgen. Men att ta silver på stora SM är givetvis bra. Mitt mål är att börja närma mig 2,20 den här säsongen, säger två meter långe Svensson.

Klubbkompisen Emma Agerbjer var i en helt annan situation. Hon visste att hon skulle få minst brons redan före startskottet i SM-finalen på 400 meter!

Av de fyra finalisterna hade nämligen Örebros Sandra Wagner bestämt sig för att kliva av redan efter första kurvan. Sandra kände sig krasslig och orkade inte ett 400-meterslopp men ville springa stafetten 4x200 meter. Hade hon strukit sig i finalen på 400 meter hade hon inte fått springa stafetten, där Örebro förresten blev trea.

– Det kändes lite konstigt att få brons på det här sättet, säger Emma, som hade hoppats kunna förbättra sitt årsbästa på 55.81, men fick nöja sig med 56.11.

– Jag kom inte igång särskilt bra. Sedan agerade jag inte så tufft som jag hade önskat när vi gick in på gemensam bana. Jag kom lite fel i steget där.

Agerbjer har tränat och pluggat i Växjö sedan 2066 men först nyligen bytt klubbadress till IFK Växjö.

– Jag trivs jättebra. Efter en hel del skadestrul, baksida och stressfraktur, är det skönt att vara på gång igen.

Även förra gången inne-SM avgjordes i Sätrahallen (2006) tog Agerbjer brons på 400 meter. IFK Växjös Ulrika Johansson var förresten tvåa den gången.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.