En seger som bäddar för festligheter

Tredje raka segern kombinerat med en present från Medelpad förde upp Växjö Lakers till andra plats i allsvenskan tabell.
– Ännu en måste-match som vi lyckades vinna, sa tränaren Janne Karlsson efter 3-0 mot jumbon Oskarshamn.
Sport • Publicerad 1 mars 2010
Viktor Fasth var bra i mål.
Viktor Fasth var bra i mål.Foto: Urban Nilsson
Lakers bäste spelare Steve Saviano har gjort matchavgörande 2-0.
Lakers bäste spelare Steve Saviano har gjort matchavgörande 2-0.Foto: Urban Nilsson

Det kan inte vara fest varje dag. Ibland är det bara en vanlig dag på jobbet. Men det är arbetsinsatsen under den vanliga vecko- lunken som gör festen extra trevlig.

Lakersspelarna är inbjudna till fest i Uppsala på onsdag. Och vi lovar: det lär kännas dubbelt så skönt för laget att klä upp sig till den festen efter ”lunksegern” mot Oskarshamn.

Tabelltoppen efter Leksand på första plats med sina 102 poäng ser nämligen ut så här:

2. Växjö Lakers, 96 poäng.

3. AIK, 95.

4. Almtuna, 94.

Smaka på det. Vilka går vidare? Vem tvingas ladda om batterierna i ett ovisst playoff? Två frågor som kommer att besvaras under denna vecka.

– Vi slåss kring ett positivt streck och då måste man som topplag våga prata om måstematcher. Vi kommer att göra allt vi kan för att bli bland de tre bästa och få tid på oss att förbereda oss för kvalserien. Klarar vi inte det får vi ta playoffvägen. Vi har inte så mycket att förlora. Jag skulle till exempel inte byta plats med Björklöven för alla pengar i världen, sa Janne Karlsson.

Oskarshamn kom till Växjö med sju raka förluster, åkte från stan med åtta och Lenny Eriksson drog inte direkt vitsar på presskonferensen. Gamla stabila IKO har förvandlats till ett lag som bara har ett dåligt genomfört kval mellan sig och division 1.

Oskarshamn lyckades göra Växjö Lakers nervöst i går. Fast bara i två perioder. Sedan gick Janne Karlsson ner på folk, vilket öppnade vägen för lagets spetsspelare att kliva fram och avgöra.

? Steve Saviano tryckte in en retur på skott från magnifike Josh MacNevin fram till 2-0 efter 2.13.

? Tre minuter senare svarade Robert Rosén för överkursspel då han höll i pucken en extra sekund innan han serverade Daniel Åhsberg ett öppet mål. 3-0. Game over.

Lakers taktik från början misslyckades. Taktiken var att direkt från första nedsläpp köra sönder Oskarshamn, sätta några snabba mål och sedan bevaka ledningen.

Fram till 2.49 av den första perioden verkade man kunna lyckas med bedriften. Då skickade Josh MacNevin in 1–0, vilket var kulmen på en närmast ofattbar kanonad mot Axel Brage i kassen.

– Vi gjorde 1–0. Sedan var det ungefär som att slå av en strömbrytare, sa Janne Karlsson.

Oskarshamn var ett ribbskott från 1-1 i den första perioden och ett antal bra lägen från kvittering i den andra. Men det blev aldrig riktigt farligt. Lakersförsvaret - där MacNevin/Marcus Johansson och Christoffer Persson/Tom Linder var i stort sett felfria - släppte inte till mycket och Viktor Fasth utstrålade bara lugn och harmoni under hela resan.

Det bådar gott inför onsdagens lilla matchboll mot Almtuna.

Mycket gott.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.