Enestubbe: Kostymen passar snart – och Skrbek på gång?

Ärmarna är fortfarande lite för långa och den sitter inte perfekt i midjan. Men Växjö Lakers håller på att växa in i den elitseriekostym Henrik Evertsson låtit sy upp.
Sport • Publicerad 4 oktober 2011
Foto: 
Foto: Lars-Göran Rydqvist
Foto: 

Efter bara tre veckors spel i högsta serien har 14-åringen visat att man inte kommer att bli något nytt Linköping årgång 1999 som redan i säsongens linda var avsågat från möjligheterna att undgå kvalserien.

Segern över Brynäs gör att det orangeklädda Lakers nu tagit sig upp på slutspelsplats.

– Precis där vi ska vara. Det är ju vår målsättning , kommenterade tränaren Janne Karlsson och blinkade med ena ögat.

Lärdomarna sedan den spända premiären i Scandinavium för tre veckor sedan är många. Lakers många debutanter har genom försök-och-fel-metoden redan tagit ett antal steg i sin utveckling. De kommer att göra bort sig fler gånger.

Som mot Linköping.

Som mot Skellefteå.

Men allt talar också för att Växjö Lakers kommer att studsa tillbaka lika snabbt. Precis som man gjorde i Luleå, Timrå och i de två senaste hemmamatcherna mot Modo och Brynäs.

– Vi går mot en mer målsnål hockey, har Luleåtränaren Jonas Rönnqvist sagt.

Mot den moderna ishockeyn, löd texten på en banderoll Brynäsfansen hängt upp på Vida Arenas bortasektion i går. Det ligger stor sanningshalt i båda meningarna.

Tajta och tuffa matcher med försvarsspelet i fokus och ett par mål hit och dit är redan vardagsmat i elitserien. Det är i denna målsnåla liga Växjö Lakers börjar anpassa sig till sin nya kostym.

Utan den mångkulturella touchen i truppen hade laget stått sig slätt i seriekonkurrensen. Att värva utländska spelare och få dem att leverera är något Växjö behärskar bättre än någon annan klubb i landet. När åtta omgångar spelats har ännu inte en enda svensk spelare noterats för ett Växjömål.

Mike Iggulden , Tomi Kallio , Ilkka Heikkinen , Liam Reddox och Josh Soares har gjort tre mål var och Brad Moran två.

Är svenskarna för dåliga? Inte alls. Tvärtom har ett antal blågula pjäser visat hur viktiga de är de är i hockeyns strategispel. Björn Karlsson och Johan Jonsson agerar som vilket rutinerat backpar som helst när de har en bra dag. Nils Andersson går från klarhet till klarhet och fixade helt på egen hand den utvisning som ledde till 1–0-målet mot Brynäs. Framåt kan Anders Eriksson få sitt absoluta genombrott vilken match som helst och när Erik Josefssons och Johan Markussons slit och penalty killing kan bli den avgörande faktorn när slutspelsbiljetterna ska delas ut.

Men den som följer Växjö den här säsongen kommer att vänja sig vid att finnar och transatlanter tar hand om det mesta av målskyttet. Och som de gör det.

Jag börjar förstå varför Tomi Kallio kallas för kultlirare. Han är fullkomligt unik och en av de mest tävlingsinriktade och poängsugna spelare som beträtt en is. Kallio är dessutom skvatt galen. Hur tänker man när man – utan att ha passerat rödlinjen – drämmer till pucken med full kraft mot ett öppet mål?

Nu blev det 3–1 men om Kallio missat hade det blivit nedsläpp i Växjözonen i spel sex-mot-fem för Brynäs.

– Dennis hade redan vunnit fyra tekningar. Om jag missat hade han säkert vunnit en femte också, sa Kallio med ett flin när vi möttes i spelarkorridoren.

Apropå svenskar: i Dennis Rasmussen har vi ännu en svensk som lär bidra till stora saker i Vida Arena.

Och apropå utlänningar : en vanligtvis välunderrättad källa påstod strax efter gårdagens slutsignal att Växjö Lakers rycker i tjeckiske jättebacken Pavel Skrbek , just nu i hemlandets Kladno.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.