Annons

Eriksen redo för comeback efter hjärtstoppet

Danske mittfältsstjärnan Christian Eriksen är i Brentford, redo att snöra på sig fotbollsskorna igen, och fokusera på annat än hjärtstoppet.
Fotboll • Publicerad 8 februari 2022
Christian Eriksen i en Champions League-match med Inter i oktober 2020. Arkivbild.
Christian Eriksen i en Champions League-match med Inter i oktober 2020. Arkivbild.Foto: Luca Bruno/AP/TT

Den danska mittfältaren har inte spelat sedan premiärmatchen mot Finland i EM, när han kollapsade med hjärtstopp. Det har varit en lång och tuff väg tillbaka efter händelsen den 12 juni, då han de första dagarna trodde att han aldrig mer skulle spela proffsfotboll.

– Jag känner mig bra, men som för alla som kommer tillbaka från en skada utan att ha spelat fotboll, så tar det viss tid att komma tillbaka, säger dansken i en intervju med Brentfords Youtubekanal.

Kände tränaren

Annons

Han blev sedan tvungen att lämna Serie A-klubben Inter på grund av regler inom den italienska proffsfotbollen. I stället blev det flytt tillbaka till Premier League och Brentford i västra London. Eriksen spelade 300 matcher för Tottenham mellan 2019 och 2020.

Att valet föll på Brentford berodde dels på att familjen skulle trivas i London, dels fick han en bra känsla för klubben och hade återkommande kontakt med danske tränaren Thomas Frank, som han kände sedan tidigare. Frank var förbundskapten för det danska U17-landslaget när Eriksen spelade där.

– Jag hamnade i en situation där jag uppenbarligen inte hade någon klubb och var tvungen att göra en massa tester för att nå dit jag är i dag, att få godkännanden från läkarna om att det var säkert att spela igen, säger Eriksen om vägen tillbaka.

Vill skapa minnen

– För mig var det normala att spela i Italien, och det kunde inte ske, så det normala för mig och familjen var tvungen att förändras. Därför har vi tur att få chansen i Brentford att återgå till ett normalt liv igen.

Med nummer 21 på tröjan är han nu redo att gå vidare, och lägga hjärtstoppet bakom sig.

– Jag vill vara fotbollsspelaren Christian. Jag kommer så klart alltid bära med mig det, och alla kommer att ha minnen av vad som hände senast. Men nu är det dags att skapa nya minnen och blicka framåt. Jag ser också fram emot att visa vad man kan göra med en ICD (en slags starkare pacemaker) och trots att du haft ett hjärtstopp, säger han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons