1–0 mot tabelltrean Chelsea kom som en skänk från ovan.
Och den gladde också två andra lag.
Fotboll • Publicerad 1 maj 2022
Richarlison blev stor hjälte för Everton hemma mot Chelsea.
Richarlison blev stor hjälte för Everton hemma mot Chelsea.Foto: Jon Super/AP/TT

Everton är med sina 118 säsonger i högstadivisionen bäst i klassen. Men den här säsongen har varit ett mindre haveri, och det klassiska Liverpoollaget slåss med näbbar och klor för att inte åka ner i andraligan för första gången sedan 1954.

Men när det gällde som mest, lyfte Frank Lampards gäng. Mot Evertontränarens förra klubb – Lampard gjorde 13 säsonger som spelare i Chelsea – kom säsongens skönaste trepoängare.

Det ack så betydelsefulla segermålet kom i början av den andra halvleken. Chelseas lagkapten Cesar Azpilicueta drällde med bollen som sista man, vilket Evertons Richarlison upptäckte. Den brasilianske stjärnan utnyttjade sjabblet och fick fram bollen till Demarai Gray som i sin tur lämnade ansvaret åter till Richarlison. 24-åringen rullade säkert in 1–0 och fick Goodison Park att koka över.

Pickford strålande

Några minuter senare hade Vitalij Mykolenko ett fritt läge för att utöka ledningen, men ukrainaren sköt utanför.

Det räckte ändå.

Chelsea hade inte ett enda skott på mål i den första halvleken, men i den andra var det nära ett par gånger. Mason Mount sköt i insidan av stolpen i den 59:e minuten, och på returen trodde Azpilicueta att kvitteringen var ett faktum tills den till synes överspelade Evertonmålvakten Jordan Pickford kom från ingenstans och räddade på mållinjen.

Pickford var över huvud taget strålande i den andra halvleken och stod för flera svettiga räddningar, när Chelsea ökade trycket.

Faran är långtifrån över för Everton. Med fem matcher kvar att spela är laget fortfarande på nedflyttningsplats, två poäng bakom Leeds och Burnley som dock båda har en match färre kvar att spela.

Hårt om fjärdeplatsen

För Chelsea spelade förlusten kanske mindre roll – men man får se upp. Tredjeplatsen har man fortfarande ett grepp om, men både Arsenal och Tottenham närmade sig på söndagen.

Arsenal tog en tung bortaseger genom att besegra West Ham med 2–1, och med fyra omgångar kvar har man bara tre poäng upp till Chelsea. Rob Holding nickade in 1–0 på Bukayo Sakas hörna i den 39:e minuten, innan Jarrod Bowen kvitterade för West Ham strax före paus.

Matchavgörandet fixade Holdings mittbackskollega Gabriel i den 54:e minuten. Den här gången blev hörnan resultatlös i ett förstaläge, men bollen hamnade hos Gabriel Martinelli som slog in bollen på nytt. Vid den bortre stolpen fångade Gabriel upp inlägget och nickade in segermålet.

Tottenham är femma, två poäng bakom Arsenal, efter 3–1 hemma mot Leicester. Svenske landslagsspelaren Dejan Kulusevski fortsätter att leverera fina insatser i Tottenhamtröjan, och mot Leicester spelade svensken fram till Son Heung-Mins båda mål.