Fälttävlanryttare hade bra dag i Dagstorp

Fälttävlansryttarna i länet är få. I skånska Dagstorp fanns emellertid ekipage med i prislistorna både bland häst och ponny.
Sport • Publicerad 1 juni 2010

Med 0,2 straffpoäng tillgodo vann ponnyryttaren Hannah Belin, Lammhults RK, en ”80-klass för kat 2 upp till 14 år”. Inför terrängprovet hade hon bara råd med två sekunders tidsfel.

– Innan starten var jag orolig för att det skulle gå för fort så vi tog det lugnt och fokuserade på att få en bra runda, berättade Hannah efteråt.

Sofia Högberg, Älmhult Linnébygdens RK, kom trea i 100-klass. Hon bibehöll sitt dressyrresultat ända in i mål och slutade på 43,5 straffpoäng. Med den prestationen blev hon endast slagen av landslagsryttaren Anna Nilsson som tog hand om de två främsta platserna.

Hoppryttarna Maja Frisk och Kajsa Andréen fortsätter att plocka vinster och placeringar på nationella ponnytävlingar. I skånska Åstorp gick ännu ett kval till Ridsport Ponny Cup den här helgen. Både Maja och Kajsa placerade sig i den klassens kat B. Konkurrensen var hård på en tuff bana över totalt femton hinder.

För Maja blev det dessutom vinst i en 0,90-klass samt ytterligare tre placeringar. Även Hanna Ekenberg, Ljungby RK (LjRK), tog en placering.

Både till Halmstad och Vaggeryd har hoppryttarna på häst bjudits in till regionalt/nationellt meeting. I Halmstad vann Sara Sandström, Tingsryds RK (TiRK), en 1,30-klass med fyrtiotre startande. Ljungbyryttarna Jennie Uleskog, Andreas Dahl och Frida Karlsson plockade hem en placering var i Vaggeryd.

? Hos Snapphanarna i Blekinge tog Erika Dahlström, Växjöortens FK (VFK), två placeringar och det blev en var för Sara Carlsson, Ingela Magnusson och Matilda Kjellson, samtliga från Tingsryd.

? Ponnyryttarna Emelie Tellander och Sofie Gröstad från Braås PK (BPK) red ihop två respektive en rosetter vid de lokala hopptävlingarna i Högsby. Jessica Engell Cremen, Theleborgs RS, tog en placering när det blev hästarnas tur.

? En meriterande tredjeplats i Lätt A:P1 tog Sofia Karlsson (TiRK) vid de nationella ponnytävlingarna i dressyr i Klippan. Nässjö RK anordnade också dressyrtävlingar för ponnyer, men på lokal nivå. Vinst i Lätt A:1 blev det för Alice Friberg från Åseda RF.

? Den tredje och avgörande omgången i dressyrallsvenskan div 1 för hästar gick på Öland. Länets enda lag, Växjöortens FK, kom inte till start på grund av skadade hästar. Individuellt placerade sig klubbens Agneta Bertilsson i både MsvC:2 och Lätt A:6.

? På Öland anordnades även regional dressyr för ponnyer. Ofelia Lönn-Kujala (BPK) åkte hem med vinst i LA:1 kat C samt en placering.

Enda tävlingen i länet i helgen, en lokal dressyr för hästar, arrangerade Lenhovda HSK. Fyrtionio ekipage från hela Småland kom till start. Med tre placeringar blev hemmaryttaren Annelie Fermskog mesta rosettplockare.

Tillsammans med sexårige valacken Chutney kom hon tvåa i både Lätt B:3 och Lätt A:3.

– Han är så go att rida, men känslig, sa Annelie. Han blir lätt rädd och då gäller det att jag är lugn. Annars fungerar det inte alls.

Chutney har tre utmärkta gångarter fast han är son till den internationellt mycket meriterade hopphingsten Cardento. Annelie och Chutney kommer med största säkerhet att klättra uppåt i klasserna framöver.

Christina Johansson, även hon hemmaryttare, vann Lätt A:3. Varsin placering tog Malin Schill, Susanne Bromander och Anna Runosson (VFK) samt Stephanie Gustafsson (LjRK).

? Även i Värnamo anordnades lokala dressyrtävlingar för hästar. Där tog Fanny Wallertz, Vartorps Ridsällskap, en placering.

Marianne Wallin

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.