Far och son till VM i Kanada

Vilken tävling det blev för multisportfamiljen Bergqvist.
Först blev pappa Mikael klar för VM efter en finfin andraplats.
Senare stod det klart att han även får sällskap av sonen Oskar.
Sport • Publicerad 24 juni 2014

– Fantastiskt. Som far känner jag mig oerhört stolt, säger Mikael Bergqvist.

Kroppen är fortfarande lite öm efter midsommarhelgens kraftprov i danska Odense där far och son Bergqvist tävlade i ironmanvarianten 70,3, vilket innebär en halvering av de klassiska distanserna.

Mellan start- och mållinje fanns därmed 1,9 kilometer simning, 90 kilometer cykel och drygt 21 kilometer löpning. Efter fem timmar och en minut hade Mikael Bergqvist klarat av samtliga tre hinder och passerade mållinjen efter att ha tömt sig totalt.

– Det var en riktigt tuff bana, bland det tuffaste jag har sprungit. Det var både blåsigt och kuperat, berättar Mikael Bergqvist.

Lönen för mödan lät inte vänta på sig. Mikael Bergqvist, som tävlar i åldersklassen 50-54 år, gick i mål som tvåa. Då hade han försäkrat sig om den bästa presenten: en möjlighet att få åka till ironman-VM i Kanada i början av september. För att garanteras en plats i VM måste varje löpare först erhålla en så kallas qualification slot, en sorts biljett som måste lösas in till en kostnad av 2500 kronor för att VM-anmälan ska vara giltig.

Mikaels åldersklass hade tilldelats två slots och efter andraplatsen var saken klar. Men inte nog med det. Sonen Oskar, som kom i mål tre minuter efter Mikael och slutade på 21:a plats bland 160 deltagare i sin klass, skulle också bli VM-resenär. Slotsen räckte även till honom.

– Är du inte på plats när slotsen delas ut går biljetten vidare till en annan deltagare. Man kan därför tjäna på att stanna kvar ett tag. Så var det med Oskar, berättar Mikael Bergqvist.

53-årige Mikael tävlar för triathlonklubben 338 Småland och tränar mellan 15 och 20 timmar varje vecka. Lördagen den 6 september är det dags för VM i Mont Blanc i den kanadensiska provinsen Quebec. Det blir årets höjdpunkt för far och son Bergqvist.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.