Annons

Farsans födelsedag, gatuadresser, hyllning till Jönsson – här är storyn bakom Lakersspelarnas tröjnummer

Vem hyllar pappa? Vem råkade ut för en skrockfull tränare? Vems planer grusades av Erik Karlssons NHL-trejd? Och vem fastnade för en gammal tjeckisk lirare i Helsingfors?
Här är storyn bakom numren Växjö Lakersspelarna bär på ryggen.
Ishockey • Publicerad 22 mars 2023
Varje tröjnummer bär på en historia.
Varje tröjnummer bär på en historia.Foto: Bildbyrån

#4 Keegan Lowe

– Det var numret min pappa (legendaren Kevin Lowe med sex Stanley Cup-titlar) bar och jag har haft det i alla lag jag spelat förutom ett. Fyran är superviktig för mig och någonting jag bär med stolthet.

#7 Hardy Häman Aktell

– Jag har alltid velat ha ett lågt nummer och 7 är morsans turnummer. Hon har haft det på sitt hus sedan hon var 25, typ.

#8 Ludvig Claesson

Annons

– Jag vill alltid ha låga nummer, upp till tio. Jag hade 7 i Tingsryd och trivdes bra med det. När jag kom hit hade Hardy (Häman Aktell) det. Då ville jag ha ett nummer ingen ur det senaste SM-guldlaget hade. Åttan var ledig och jag tog det. Jag hade aldrig haft det innan men tyckte det var bra. Anders Svensson hade det också i fotbollslandslaget och det känns tryggt att ha med honom också.

#9 Victor Stjernborg

– Jag måste vara skittråkig och säga att jag faktiskt inte har någon bra story. När jag var liten hade jag 13 och 12, sedan blev det att jag råkade ha nummer 9 som junior i Växjö men när jag kom upp i A-laget här i Lakers fick jag nummer 6. Efter säsongen kände jag att jag gör det så enkelt att jag vänder på siffran, och så blev det 9. Den sitter bra där.

#11 Kalle Kossila

– När jag växte upp brukade jag gå på IFK Helsingfors matcher och där gillade jag en tjeckisk spelare, Jan Salon, som hade 11. Jag gillade även Saku Koivu, som också spelade med numret.

#15 Dan Sexton

– Ända sedan tiden i high-school har jag gillat 15. Jag bar det i Finland under mitt första år utomlands och har även använt det under åren i Ryssland. När jag spelade NHL (Anaheim) var det upptaget av kaptenen Ryan Getzlaf och då insåg jag att jag inte får spela med det. Istället fick jag nummer 42 som jag gillade och använde lite i Ryssland också. Jag har använt 15 i massor av lösenord i datorn och mobilen och till lite allt möjligt. Det är anledningen till att jag använder det i år också, trots att mitt efternamn betyder 16 på svenska. Nu är det också roligt att det bara skiljer en siffra mellan mitt namn och mitt nummer och efter fansens ramsa (Femton-Sexton) har det blivit en så cool grej att jag bara måste behålla det.

#19 Amil Krupic

– Jag är från Halmstad och närheten till Rögle gjorde att jag ända sedan jag var liten har haft Kenny Jönsson i baktankarna. 19 var såklart heligt i Ängelholm, ingen förutom Kenny fick bära den och nu är den hissad till taket. I dag bär jag den med stor stolthet i Växjö Lakers.

#21 Brian Cooper

– Jag ville alltid ha nummer 13 när jag växte upp men problemet var att coachen var vidskeplig och därför fick jag inte ha det utan 12. När jag sedan kom till Björklöven hade Fredric Andersson 13 och då bestämde jag att det får vara 12 som gäller för min del i fortsättningen. Jag kom till Oskarshamn bara för att inse att 12 var pensionerat (Alexander Johansson). Då tänkte jag att jag vänder på det, spelar med 21 och tyckte att det såg bra ut. Efter några veckor började jag höra grabbarna säga ”21...Peter Forsberg” och tänkte ”Oh, shit!”. Det gick upp för mig att 21 är ett historiskt svenskt nummer som även burits av Börje Salming. Nu är jag glad över att ha ett populärt svenskt nummer och jag bär det med stolthet. Efter Börje Salmings tragiska bortgång symboliserar det också ett nummer som kan göra skillnad i form av donationer till Salmings stiftelse. Jag bär 21 med stolthet och vi får se hur länge jag får ha kvar det.

#22 Tobias Rieder

– Min pappa brukade ha det när han spelade och jag hade det redan när jag var liten. 22 är ett vanligt nummer och inte alltid ledigt, men varje gång det varit ledigt har jag valt det.

#26 Joel Kellman

– Pappa spelade med 26 i Karlskrona, men jag har inte alltid haft det. På seniornivå är det faktiskt första första gången här i Växjö. I San José blev jag tilldelad nummer 46, där fick jag inte bestämma. I Brynäs var 26 pensionerat och hänger i taket och i Karlskrona – jag vet inte varför men där spelade jag i nummer 17. När jag kom till Lakers var 26 ledigt och då tänkte jag att den passar bra att spela med.

#27 Martin Lundberg

– Jag var borta och spelade J18-VM samtidigt som det var förhandlingar om mitt första A-lagskontrakt i Skellefteå. När jag kom hem från JVM hade jag fått en plats i A-lagets omklädningsrum och där hängde en namnskylt med mitt nummer. Jag har inte valt 27 själv. Det var materialaren Micke Lundström som valde det åt mig.

#28 Hugo Gustafsson

– Jag måste tänka, för det här är back in the days. Jag valde 29 först av allt. Varför vet jag inte men efter ett år var den upptagen och jag gick ner till 28.

#32 Lukas Bengtsson

Annons

– Jag är uppvuxen på gatunummer 32. Vi bodde där, på Malmvägen, och det var det första numret jag hade som senior. Nu känner jag inte att jag bara måste ha 32 men jag har haft det hela min seniorkarriär och då vill man gärna fortsätta med det.

#33 Emil Larmi

– Jag brukade ha 32 när jag var yngre på grund av Niko Hovinen när han spelade i min hemstad Lahtis. 32 var mitt förstaval i Hämeenlinna (HPK), men när det var taget tänkte jag att jag tar 33, som var Antti Niemis nummer när han spelade i Lahtis. Där bestämde jag mig för att bli en yngre version av Antti Niemi och vi kan väl säga att det är en hyllning till honom. När jag kom hit i våras hade Julle (Julius Nättinen) 33 och då gick jag tillbaka till 32. Sedan fick jag i somras frågan om jag ville gå tillbaka till 33 och det ville jag.

#37 Glenn Gustafsson

– Det kommer egentligen från tiden i Haninge, min moderklubb. Första gången jag fick välja var det 37 jag tog. Jag vet inte varför men jag minns att vi som högst fick välja nummer 40 och att jag själv ville ha ett högt nummer. När kom till Örebros juniorer hade de inte så höga nummer och då fick jag 17. När jag fick chansen i A-laget var det tillbaka till de gamla goda tiderna och nummer 37.

#41 Ludvig Nilsson

– När jag kom till hockeygymnasiet i Timrå blev jag tilldelad ett nummer, 41, som jag hade hela vägen upp i A-laget. Sedan dess har jag identifierat mig med det men har även haft andra nummer. Då har 41:an oftast varit upptagen eller har det berott på att jag kommit sent och fått välja bland det som fanns kvar. Almtuna köpte inte in någon ny tröja, liksom.

#55 Miika Koivisto

– När jag spelade U20-hockey hade jag nummer 5. Även när jag gjorde mitt första år som senior spelade jag i 5, men andra året var det upptaget. Då tänkte jag att det vore coolt att spela i 55 och la till en femma. Sedan har jag haft både 50 och 52 när jag spelat. När Atte Ohtama med i landslaget får han behålla det eftersom han är mer erfaren där än vad jag är. Då har jag 50 och det hade jag även när jag spelade i Bern.

#60 Erik Josefsson

– Min farsa fyllde 60 när jag skrev på för Växjö och därför valde jag det.

#62 Manuel Ågren

– 62 är min farsas födelseår och det är därför. Det var han som skjutsade mig till träningarna när jag var yngre och därför jag valde jag det. Nu tänker jag inte så mycket på det men så var det från början.

#70 Adam Åhman

– Bra fråga, det har hängt med väldigt länge nu. Jag tyckte att 70 var häftigt när jag valde det. Det kan ha varit något med Holtby (Braden Holtby, Dallas Stars). Jag tyckte att han var cool.

#86 Joachim Blichfeld

– Jag fick det i San José och ville ha det igen när jag kom hit. Tidigare har jag spelat i 98 och 20.

#87 Robert Rosén

– I Alvesta fick jag välja mellan 10 och 21 och valde 21. Det numret hade jag i Växjö under åren i Hockeyallsvenskan. Sedan skrev jag på för Modo och då kändes 21:an inte bra att ha med tanke på Peter Forsberg. Då ville jag ha ett nummer jag kunde relatera till och tog 87, mitt födelseår. Om jag sajnat med någon annan klubb än Modo hade jag nog haft 21 än i dag, men nu skulle jag inte vilja byta ut den. Jag är förknippad med 87 och har vant mig vid det. Och det finns de som köpt min tröja med 87 och sådant tycker jag att man ska respektera.

#89 Jayden Halbgewachs

Annons

– Jag hade 65 från början i San José men sedan trejdades Erik Karlsson dit. Då fick jag 89 och hade det under fyra år. Sedan behöll jag det när jag kom hit.

#94 Joel Persson

– 94 är mitt födelseår och numret valde jag när jag flyttade till Tyringe 2014/2015. Det lyfte rejält den säsongen och efter det har jag velat spela i 94. I Edmonton hade legendaren Ryan Smyth haft det och där spelade jag med 36. I Kristianstad var 15 mitt första A-lagsnummer. Den tröjan har jag kvar i garderoben.

Daniel EnestubbeSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons