FC Växjö anklagas för rasism av Alvesta GIF

Fotbollslaget Alvesta GIF anklagar FC Växjö för rasism.
I samband med fredagens division 4-match på Virdavallen ska, enligt ett mejl skrivet av Alvestatränaren Joakim Spångberg, spelare och ledare i Alvesta ha blivit ”hotade och utsatta för grova rasistiska angrepp”.
Sport • Publicerad 11 maj 2010

– Varför göra en jättestor grej av det här bara för att man förlorar med 1–2. Samtidigt försvarar jag inte mina killar om de har använt rasistiska ord, säger FC Växjös ordförande Bakhtiar Mohammed.

I ett mejl skickat till övriga lag i division 4 sydvästra, som Smålandsposten har tagit del av, skriver Alvestatränaren Joakim Spångberg att ”spelare och ledare i AGIF blev hotade och utsatta för väldigt grova rasistiska angrepp”.

”Detta skedde under matchen, i duschen och även när vissa AGIF-spelare skulle bege sig hem efter tillställningen”.

”Vissa familjer (med barn) åkte hem under matchen då de kände sig hotade”, står det också att läsa i brevet.

Med anledning av fredagens händelser sammankallade i går kväll fotbollssektionen i Alvesta GIF till ett extra möte.

– Jag har belagts med munkavle, säger Joakim Spångberg när Smålandsposten når honom på telefon efter mötet.

– Det enda jag kan säga är att vi ska gå vidare med det här, säger Joakim Spångberg.

Johannes Gunnarsson som var huvuddomare i fredagens match på Virdavallen, som FC Växjö vann med 2–1, säger att han inte hörde några rasistiska tillmälen under matchens gång.

– Och vad jag förstår har inte heller mina assisterande domare hört något. Visserligen blåste det mycket, vilket gjorde det svårt att höra ordentligt, men det var en ganska tuff fotbollsmatch med känslor både på läktaren och på planen.

FC Växjös ordförande Bakhtiar Mohammed följde själv matchen på plats i fredags och tycker inte att det var så skrämmande som Alvestas tränare gör gällande.

– Saker och ting som Alvestatränaren hävdar stämmer inte.

– Men om det är någon enstaka spelare i FC Växjö som har använt rasistiska ord ber jag som ordförande om ursäkt. Jag kan inte försvara det, men samtidigt har jag varit ledare i 19 år och fått vara med om värre saker, säger Bakhtiar.

FC Växjö har genom åren jobbat mycket med integration och har ett lag bestående av spelare med olika ursprung som själva har fått höra rasistiska glåpord på fotbollsplaner runt om i länet.

Så sent som i fjol uppmärksammades en händelse där FC Växjö utsattes för rasistiska kränkningar i samband med en seriematch mot Strömsnäsbruk, vilket slutade med att Strömsnäsordföranden bad FC Växjö om ursäkt. En ursäkt som Bakhtiar Mohammed accepterade.

– Fotboll ska vara fairplay och ingen spelare har rätt att kränka någon annan spelare. Vi har krav på våra spelare och har någon av mina killar gått över gränsen ber jag om ursäkt, säger Bakhtiar Mohammed som i går också hade ett spelarmöte med anledning av Alvestas anklagelser.

– Vi har nolltolerans och har kommit överens om att om en spelare kränker en annan spelare med rasistiska ord är det slutspelat i FC Växjö.

Ett FC Växjö som är nykomling i division 4 och efter fyra omgångar har fyra segrar och leder serien.

Smålandsposten talade i går med tränare i de tre lagen som FC Växjö hittills har spelat mot förutom Alvesta – och frågade om de upplevde FC Växjö som rasistiskt?

– Nej, svarade tränarna i Bredaryd, Virestad och Slätthög.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.