Annons

Fifa nobbar svensk vädjan – gula korten kvar

Fifas besked var nedslående.
Regeln om att varningar i gruppspelet i VM-kvalet följer med in playoff-spelet står fast.
Fotboll • Publicerad 13 november 2021
Såväl Zlatan Ibrahimovic som Alexander Isak riskerar en avstängning i ett eventuellt playoff-spel till VM.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nio svenska spelare har ett gult kort med sig inför VM-kvalet mot Spanien. Om Sverige inte kvalar in till VM på söndag riskerar de att missa playoff-spel.

En varning i Sevilla och det blir inget spel i den första playoff-matchen i mars nästa år, såvida det inte blir en seger mot Spanien och en direktplats till VM. Även eventuella avstängningar följer med till playoff-spelet.

Andersson kritisk

Annons

– Det kan inte vara sant, var min reaktion när jag hörde det. Jag tycker inte om när det inte är fair play. Jag har aldrig varit med om att man blandat ihop tävlingar, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Sverige hade tillsammans med Norge och Finland vädjat till internationella fotbollsförbundet, Fifa, att varningarna ska nollställas i playoff.

Men det blev avslag.

– Den här regeln är knepig. Fifa och Uefa borde inte ha haft den från första början utan ha tänkt till, tycker jag. Men vi kan inte ändra på något just nu, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

Ger inte upp

TT: Ser du frågan som utagerad?

– Jag tycker inte det. Jag tycker att vi ska lyfta det efter gruppspelet. Jag hoppas att sista ordet inte är sant. De lag som är med i playoff kommer förhoppningsvis tycka på samma sätt som vi. Även andra lag står ju med spelare med varningar.

– Man får inte ge upp. Regeln är galen på sitt sätt. Den är fel, men den är ändå lika för alla, säger Stefan Pettersson.

Playoff lottas i Zürich den 26 november. De deltagande tolv nationerna lottas in i tre grupper om fyra lag. Semifinaler och finaler väntar.

Det tre finalvinnarna når VM-slutspelet i Qatar.

Fakta: De har ett gult kort

De nio svenska spelarna med en varning:

Ludwig Augustinsson, Zlatan Ibrahimovic, Kristoffer Olsson, Alexander Isak, Emil Krafth, Viktor Claesson, Victor Nilsson Lindelöf, Mattias Svanberg och Joakim Nilsson.

Även förbundskapten Janne Andersson står på en varning.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons