Filip startar fotbollsklubb

Sport Artikeln publicerades

Flera fotbollsföreningar på mindre orter har de senaste åren tvingats lägga ner sin verksamhet eller gå samman med en grannklubb.
I Lammhult, där det bor kring 1500 personer, går man mot strömmen.
Klockan tolv på lördag har Lammhults Bollklubb sin allra första träning.

Det historiska ögonblicket i sporthallen har blivit möjligt tack vare 18-årige Filip Alfredsson.
– I mitt projektarbete på Kungsmadskolan valde jag att skriva om hur man bildar en förening och att göra det i praktiken, berättar Lammhults BK:s förste ordförande.
Tillsammans med 22-årige sekreteraren Max Malm tog en entusiastisk Filip Alfredsson emot Smålandsposten tre dagar före premiärträningen.
– Just nu har vi kring 15 spelare, men jag vet att det är fler som är sugna och som funderar på att spela för Lammhults BK.
Själv har Filip tidigare lirat fotboll för IFK Lammhult, ortens anrika klubb som bildades 1930. I sin nystartade klubb blir det spel i division 6.
– Vi ger ett alternativ till de som inte vill träna mycket, utan bara spela för att det är kul, säger Filip och tillägger att han fått inspiration av den färska Växjöklubben Rejban.
Någon konkurrent till IFK på idrottsplatsen Norrvalla blir inte Lammhults BK.
– Vi ska spela våra matcher i Rörvik, en halvmil bort.
När Filip Alfredsson berättar om arbetet med att starta en ny förening förstår man att det varit intensivt och snabba ryck.
– Det började med att jag tog kontakt med Smålands Fotbollförbund för att få information om hur man bildar en ny klubb. Sedan bildade jag en grupp på Facebook och ordnade möten. Den 25 september hade vi vårt första möte med 16 intresserade på plats och på årsmötet den 1 oktober valdes en styrelse.
Filip har också jobbat med olika krav, stadgar och policy som Fotbollförbundet och Växjö kommun ställt. Och han har sett till att Lammhults BK fått ett organisationsnummer från Skatteverket.
– Det har varit mycket att tänka på, men min mamma Anette har hjälpt mig mycket.
Som sekreterare har även Max Malm en hel del att stå i.
– Men nu är i alla fall det värsta pappersarbetet klart. Min stora uppgift för tillfället är att bygga upp en hemsida och registrera domäner. Och som flera andra i klubben är jag med och jagar sponsorer, säger Max som tidigare haft rugby som sin favoritsport.
– Eventuellt börjar jag spela fotboll nu. Det känns riktigt spännande med Lammhults BK.
Försäljning av salami (!), bidrag från kommunen och medlemsavgifter är de inkomstkällor som Lammhults BK har i dag.
Med tanke på den rivstart som Filip Alfredsson gjort under hösten kommer han och klubbkompisarna säkert att ro fler inkomster i hamn.