Annons

Finsk julafton i Vida Arena

Två dagar efter julafton blev det en finsk fest i Vida Arena.
Tomi Kallio gjorde Lakers samtliga mål medan debuterande målvakten Teemu Lassila stod för flera vassa räddningar vilket gjorde att Lakers vann med 2–1 mot Örebro och fixade en försenad julklapp till fansen i form av seger och två poäng.
Sport • Publicerad 26 december 2013
DEBUTTeemu Lassila nådde 96 i räddningsprocent i sin Lakersdebut och var en starkt bidragande orsak till segern och två poäng mot Örebro.
DEBUTTeemu Lassila nådde 96 i räddningsprocent i sin Lakersdebut och var en starkt bidragande orsak till segern och två poäng mot Örebro.Foto: Dennis Wernersson

Efter tre matcher som båsöppnare fick Växjö Lakers senaste förvärv Teemu Lassila äntligen göra debut och han gjorde det med bravur. Det märktes inte mycket av någon nervositet utan Lassila uppträdde lugnt och behärskat mellan stolparna.

– Jag tycker han gjorde en jättebra debut och räknade till tre-fyra superräddningar. Han är lugn och stabil i målet, precis som han är utanför isen också, säger Tomi Kallio om den sex år yngre landsmannen Teemu Lassila som är Växjö Lakers senaste nyförvärv sedan Scott Munroe har blivit skadad.

Annons

Lassila kommer närmast från ryska KHL och har inte spelat hockey på över två månader.

– Lite nervöst var det innan matchen. Nästan som inför första matchen efter sommaruppehållet med tanke på att det är rätt länge sedan jag spelade match. Men det gick bättre och bättre ju längre tiden gick. Sen har vi en bra defensiv i laget som gjorde det lite enklare för mig, säger Lassila som stod för en bra dubbelräddning redan efter 40 sekunder spel och totalt räddade han 24 skott av 25 han fick mot sitt mål.

Det enda skottet han tvingades släppa in kom från en annan finländare, Marko Anttila, som pricksköt in pucken till 1–0 för Örebro i powerplay.

– Jag kanske skulle ha kommit ut lite längre i den situationen, men samtidigt var det ett bra skott, säger Teemu Lassila.

Offensivt skapade Lakers en hel del, men det dröjde till sista halvan av andra perioden innan kvitteringsmålet föll genom Tomi Kallio.

Samme Kallio satte sedan punkt för matchen när han 19 sekunder in på förlängningen dundrade in ett skott från den högra tekningscirkeln och vild glädje utbröt bland de 5504 åskådarna i Vida Arena.

Örebro hade dragit på sig en sen utvisning i tredje perioden och det återstod åtta sekunder av Lakers powerplay när Kallio slog till.

– Jag hann bara tänka att vi var tvungna att vinna tekningen i det läget. Sedan gjorde (Cory) Murphy och (Rhett) Rakhshani ett bra förarbete. Även Dennis (Rasmussen) gjorde det bra som vann tekningen, säger fjolårets poängkung i Växjö Lakers som är uppe i sex gjorda målet.

– Spelet var lite upp och ner, men sett över 65 minuter tycker jag vi var värda segern, säger 36-årige Kallio som tillhörde en av de allra piggaste spelarna i Lakers.

– Jag kände mig utvilad innan och hade bra känsla hela matchen. Det blev lite julmat den 24:e, men annars har det mest varit lugnt. Framförallt mentalt har det varit rätt skönt att vila lite över julen, säger Kallio som precis som Lassila har familj och vänner över från Finland för julfirande i Växjö.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons