Sverige nära att bryta USA:s svit: "Snöpligt"

Sverige var några minuter från att bryta USA:s mäktiga svit. Men en straff i slutminuterna satte stopp för det.
1–1 mot världsmästaren ger ändå fotbollsdamerna en rejäl självförtroendeboost inför OS.
Fotboll • Publicerad 10 april 2021
Svenskt jubel efter att Lina Hurtig nickat in 1–0 mot USA på Friends arena.
Svenskt jubel efter att Lina Hurtig nickat in 1–0 mot USA på Friends arena.Foto: Claudio Bresciani/TT

Sedan Peter Gerhardsson tog över som förbundskapten hösten 2017 har Sverige vunnit 29 landskamper, tagit VM-brons och kvalat in till både OS och EM.

Men även i den konkurrensen hade nog en seger i lördagens match på Friends arena räknats till en av de mer prestigefyllda.

För även om det bara handlade om en träningslandskamp kvarstår faktumet: Sverige var på vippen att besegra världsettan USA, något som inget landslag klarat av på flera år.

Lina Hurtig nickade in 1–0 på hörna i den första halvleken och den amerikanska kvitteringen kom först i slutminuterna, på straff.

Fischer från start

För Gerhardsson var det trots allt ett steg i rätt riktning efter två förluster på de två tidigare mötena under hans tid vid rodret.

– Det här var som en riktig tävlingsmatch för oss och vi tävlade på alla nivåer. Vi tävlade på fasta, vi tävlade i närkampsspelet och i löpningarna och vi visade att vi orkar genomföra en sådan här tuff match, säger Peter Gerhardsson på presskonferensen efteråt.

– Vi fick den här ytterligare känslan att vi kan rå på dem.

USA hade spelat 37 landskamper utan förlust (den senaste kom mot Frankrike i januari 2019), och vunnit alla utom tre.

I lagens senaste möte, i Columbus hösten 2019, kontrade USA sönder Sverige och ledde med 3–0 redan efter en halvtimme (3–2 till slut). Den typen av ytor bjöd Sverige inte på den här gången.

Kanske berodde det delvis på att Sverige ställde upp med en trebackslinje för första gången sedan landskampen mot Danmark i fjolårets Algarve Cup. Magdalena Eriksson och Linda Sembrant fick sällskap av rutinerade Nilla Fischer, och trion släppte knappt till något.

Efteråt var de tre stolta över prestationen, besvikna över resultatet.

– Det är klart att vi ska vara nöjda med att vi gör mål, och att vi bara släpper in ett på straff. Och de har inte jättemycket chanser. Men det finns samtidigt mycket vi kan jobba med, som vi kan göra bättre. Det är långt kvar till OS. Men det är klart att det är ett plus att vi spelar 1–1 mot USA, säger Fischer.

– Det säger ganska mycket om vår mentalitet och hur vi jobbar. Vi är sällan helt nöjda med en match. Vi kan vara nöjda med delar, men vi vill alltid bli bättre. Det här var bara en match inför ett mästerskap, och det är på OS som vi ska vara som bäst, säger Eriksson.

Falk imponerade

De få gångerna USA:s stjärnor slank igenom, då stod Jennifer Falk i vägen. Som i den 21:a minuten när Rose Lavelle skickade ett skruvat skott mot det bortre krysset, som Häckenmålvakten skickligt parerade.

USA skapade inte mycket, Sverige kanske ännu mindre. Men Peter Gerhardsson förfogar över ett av världens bästa landslag när det handlar om fasta situationer, och det räcker långt.

Kosovare Asllani slog hörnan i den 38:e minuten och hittade skallen på Lina Hurtig. Juventusstjärnan, som för andra landskampen på kort tid spelade i en för henne ovan central anfallsroll, levererade en högklassig nick som via den bortre stolpen gav 1–0 till Sverige.

– Jag kommer i min favoritposition, jag gillar att komma där, och styr in den i mål, säger Hurtig

– Det är inte första gången jag gör ett sådant mål. Så det är intränat, absolut.

Fridolina Rolfö kunde ha gjort 2–0 på tilläggstid i första halvlek, Sofia Jakobsson hade en fin chans i början på den andra. Men det såg trots missarna ut att räcka till seger.

Omdiskuterad straff

USA försökte lösa upp den blågula knuten, men det verkade inte hjälpa ens att byta in en trio världsspelare i Megan Rapinoe, Alex Morgan och Samantha Mewis.

Men när Sofia Jakobsson rev ner Kelley O'Hara vid straffområdesgränsen tvekade inte domaren. Straff till USA i den 87:e minuten, och Rapinoe dundrade bestämt in kvitteringen till 1–1.

Den svenska bänken protesterade högljutt och menade att O'Hara fälldes utanför straffområdet. Videogranskningssystemet VAR användes inte i matchen, något som kanske hade förändrat utgången, säger Peter Gerhardsson.

– Det är svårt för domarna, de fattar inte beslutet för att jäklas med oss. De tror att det är innanför. Det enda är att med VAR så – i så fall – är det inte straff. Under mästerskap har vi VAR och i precis sådana här situationer är det naturligtvis jätteviktigt att ha VAR, säger Gerhardsson.

USA:s matchräddare har inget emot att straffen inte granskades noggrannare.

– Den var tillräckligt korrekt för mig. Det är tur att vi inte har VAR, jag klagar inte. Och den var nästan läskigare att slå än andra straffar, för det var dödstyst på arenan. Men jag försökte bara hålla mig lugn. Och jag kommer aldrig argumentera emot att få en straff, säger Megan Rapinoe.

Kvitteringen gör att USA:s svit håller i sig och förlängs, nu till 38 matcher.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.