Annons

Fjällmaraton får nej – renar bedöms störas

Fjällmaratons huvudlopp 45K har fått nej på sin ansökan – och skickat in fem nya.
Renarna störs, menar länsstyrelsen.
Sport • Publicerad 3 juni 2023
Fjällmaraton får nej på grund av att renar betar i området. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Antalet deltagare, 800 stycken, i kombination med antalet människor som vill utnyttja allemansrätten under samma tid kommer störa renarna i området runt Ottfjället, enligt länsstyrelsen i Jämtland som säger nej till arrangörens lopp på 45 kilometer. Det rapporterar P4 Jämtland.

Arrangören Patrik Nordin är kritisk och menar att renarna normalt sett inte befinner sig på fjället vid tidpunkten för loppet.

Annons

– Vi har gjort 32 arrangemang på fjällbetesleden mellan 2008 och 2022 utan att det har uppstått ens en smärre olägenhet, säger han .

Också samebyarna i områdena Handölsdalen och Tossåsen är kritiska, och menar att de under flera år påpekat att allt fler besökare påverkar renarna negativt, bland annat för att de inte får betesro.

Ian Kindstrand, jurist på länsstyrelsen i Jämtland, förklarar att beslutet bedöms utifrån hur stor störningen kan bli i området under tävlingsdagen.

– Det blir en uppskattning från vår sida.

Fjällmaraton genomför också en längre sträckning på 100 kilometer där länsstyrelsen godkänt ett arrangemang med 200 deltagare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons