Flera bra placeringar på SM – men inga medaljer

Mycket kan hända från start till mål i ett mästerskap. I helgen har två SM klarats av. För övrigt märks det att höstsäsongen kommit igång på allvar. Antalet tävlingar ökar efter hand.
Sport • Publicerad 7 augusti 2012
Tilda och Vincent gick till final i Stora Rundan i Kalmar.
Tilda och Vincent gick till final i Stora Rundan i Kalmar.Foto: privat
Lisa Ståhl och Hobbe vann en klass på hoppningarna i Bergunda.
Lisa Ståhl och Hobbe vann en klass på hoppningarna i Bergunda.Foto: privat

I årets upplaga av Ponny-SM i hoppning kom 18 ekipage till start i kat D. Med en felfri 1,20-runda och nio fel i 1,30-klassen tog sig Kajsa Andréen vidare till A-finalen med Calle Kvalster.

I finalens 1,35-klass drog Kajsa på sig ytterligare fyra fel och slutade därmed på 13 fel och en total fjärdeplats. Ett fel mindre och hon hade fått rida omhoppning tillsammans med de tre ryttare som nu gjorde upp om medaljerna.

SM-guldet i kat B gick till Maja Feuk på Rock DJ, i kat C till Frances-Corinne Jenderholt på Aragon och i kat D till Emilie Grönberg på Ubi.

För Ellinor Magnusson, Åseda RF, och Pixar började YRSM i dressyr högt över förväntan. I det 32 ekipage stora fältet red hon in på en tredjeplats i första kvalet. Ellinor är förstaårs-YR och hästen helt ny i mästerskapssammanhang.

Med en lika sensationell andraplats i kval nummer två gick ekipaget in i söndagens A-final som tvåa. Till final gick tolv ekipage.

Första halvan av Kür-programmet gick bra men sedan spände Pixar sig.

– Trots avslutningen i en halv katastrof är jag nöjd, sa Ellinor.

När Pixar inte kunde hålla sig på mattan blev resultatet en tolfteplats i klassen. Det slutliga SM-resultatet blev en sjundeplats.

– Målet är nått. De har kommit till final i YRSM, sa Pixars uppfödare och ägare Sofie Svensson.

Vann SM gjorde Elin Aspnäs på Donna Romma före Anna Drugge på Stoller och Elisabeth Hjelm på Chock. Juniorguldet tog Marina Mattson på Beckham hand om. Båda segerekipagen var utom räckhåll för konkurrenterna. För övrigt var det mycket tätt mellan ekipagen, framför allt i YRSM.

– Elsa var på hugget så vi hamnade överst på prispallen.

Elin Krantzén, Ljungby RK (LjRK), var nöjd med sin Malmertz Elsa efter vinsten i en 1,20-klass vid de nationella hoppningarna för hästar i Eksjö. Dessutom kom ekipaget fyra i en 1,30-klass.

Hanna Hendelsson, Växjöortens FK (VFK), på Tanja var det ekipage som tog hand om de bästa placeringarna i de högsta klasserna. Förutom andraplatsen på 1,30-nivån tog hon en tolfteplats bland 46 startande i 1,40-klassen.

För Annie Hultquist blev det en femteplats i en 1,10-klass.

Meetinget i Eksjö bjöd på stora klasser och hård konkurrens.

Växjöortens FK har anordnat ponnyhoppning under två dagar i Bergunda. Fem segrar, sju andraplatser och tre tredjeplatser blev facit för länet.

I kat D vann Fanny Lundvall (LjRK) en 0,90-klass. Andraplaceringar i kategorin tog Emma Engström (VFK) i 1,15-klass, Julia Andersson i 1,10-klass, Michelle Nilzon (LjRK) i 1,05-klass och Emelie Tellander, Braås PK, i 1,00-klass. Trea kom Nellie Skoog (VFK) och Jennie Hultman (TiRK) i 0,90-klasser.

– Vi fick också en bra debut på 1,05 meter, sa Emelie.

Maja Frisk samt Annie Svensson, Lammhults RK (LARK), och Elsa Gustafsson, Tingsryds RK (TiRK), stod för segrarna i kat C. Maja tog den i 0,95-klass, Annie i 0,90-klass och Elsa i 0,80-klass.

Elsa tog även en andraplats på samma höjd och Maja en i 0,90-klass. Annie Waldener (VFK) blev tvåa i 1,00-klassen. En tredjeplats i 0,80-klassen tog Sofia Isaksson, Alvesta RK. Lisa Ståhl (LARK) vann en 0,70-klass i kat B.

På ponnyhoppningar i Vimmerby tog Martina Johansson, Lenhovda HSK, en placering.

Systrarna Tilda och Moa Larsson (LjRK) har tävlat ponnyhoppning i Kalmar. Med B-ponnyn Born a Pilot tog Tilda två segrar (i 0,80- och 0,85-klass) och en andraplats i 0,70-klass. Med Vincent gick hon till final i Stora Rundan. Moa tog en tredjeplats i en 1,00-klass.

Även hästarna hoppade i Kalmar. Sofie Olsson (TiRK) tog hem en seger i en 1,20-klass på Romantique. Placeringar tog klubbkompisen Elina Persson samt Linnea Benjaminsson (LjRK).

I Sölvesborg kom Sandra Palm (LjRK) tvåa i en 1,20-klass och i Perstorp tog Lisa Ek-Niesel (VFK) två placeringar.

Agneta Bertilsson (VFK) fortsätter att ta placeringar i fälttävlan. I helgen blev det en tredjeplats i en 0,90-klass på Flyinge.

Helgen har i första hand handlat om hoppning, men ponnyryttarna har ridit dressyr i Vaggeryd. För Nora Nyberg (LjRK) blev det en andraplats i både LA:1 och LB:1 i kat D. I kat C red klubbkompisen Felicia Johansson hem segern i LB:1. Annie Bengtsson (TiRK) kom trea i LB:1 kat D.

Efter helgens tävlingar har Tanja Gustafsson (VFK) kvalat klart Motorpets Nicole till ungponny-SM i november.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.