Nytt mål av Forsberg – men Polen har reducerat

En minut och 21 sekunder.
Längre tog det inte för Emil Forsberg att ge Sverige ledningen mot Polen i EM-matchen i S:t Petersburg.
Han ökade till 2–0 efter pausen men Robert Lewandowski reducerade till 2–1.
Samtidigt leder Spanien mot Slovakien med 4–0.
Fotboll • Publicerad 23 juni 2021
Emil Forsberg, till höger, jublar med Kristoffer Olsson och Dejan Kulusevski efter 2–0-målet.Foto: Erik Simander/TT
Robert Lewandowski nickar i ribban i två gånger.
Robert Lewandowski nickar i ribban i två gånger.Foto: Erik Simander/TT

Forsberg utnyttjade ett misstag i det polska försvaret. En försvarare missade bollen helt sedan Alexander Isak styrt den med vaden, Forsberg kom loss och sköt med vänsterfoten.

Bollen borrade sig in i målvakten Wojciech Szczesnys bortre hörn – och EM-historiens näst snabbaste mål genom tiderna var ett faktum.

Bara ryssen Dmitrij Kiritjenko, som nätade efter 67 sekunder mot Grekland i EM 2004, har gjort ett snabbare mål.

Det är tredje gången Forsberg gör mål på arenan i S:t Petersburg i en mästerskapsmatch för Sverige.

Sommaren 2018 avgjorde han åttondelsfinalen i VM mot Schweiz med matchens enda mål. I fredags slog han in straffen som betydde 1–0-seger mot Slovakien.

Målet var Forsbergs elfte i landslaget och landslagets första spelmål i EM-slutspelet.

I och med ledningen är Sverige på väg mot gruppsegern – den som ger en åttondelsfinal i Glasgow på tisdag.

Men det var ytterst nära att Bayern Münchens målmaskin Robert Lewandowski kvitterade efter 17 minuter. Lewandowski nickade i ribban två gånger inom loppet av sekunder.

Robin Olsen gjorde en rad räddningar när Polen desperat jagade en kvittering.

I den 55:e minuten fick Dejan Kulusevski EM-debutera. Den tidigare virussjuke 21-åringen bytte av Robin Quaison.

Kulusevski hade varit på planen i fyra minuter när han spelade fram Forsberg till 2–0. Supertalangen drev inåt, släppte till Forsberg som placerade in bollen tätt intill ena stolpen.

Kort senare kom den polska reduceringen. Lewandowski smekte in 2–1. Polen fick minuter senare ett mål bortdömt för offside.

I Sevilla, i den andra matchen i grupp E, missade Alvaro Morata tidigt en straff för Spanien mot Slovakien – spanjorernas femte raka straffmiss.

Efter en halvtimma kom det förlösande spanska målet, en riktig så kallad tavla av av den slovakiske målvakten Martin Dubravka. Han boxade bollen i eget mål.

På tilläggstid i första halvlek nickade Aymeric Laporte in 2–0 och i andra halvlek ökade Pablo Sarabia och Ferran Torres på till 3–0 och 4–0.