Annons

Fransk fart hotar Sverige: "Kommer gå undan"

Fart, speed, "rapidité".
Att få stopp på Frankrikes snabba anfall kan bli en nyckel i landskampen i kväll.
Fotboll • Publicerad 11 oktober 2022
Förbundskapten Peter Gerhardsson under sista träningen inför matchen.
Förbundskapten Peter Gerhardsson under sista träningen inför matchen.Foto: Adam Ihse/TT
Stina Blackstenius, Amanda Ilestedt och Rebecka Blomqvist på sista landslagsträningen inför matchen mot Frankrike.
Stina Blackstenius, Amanda Ilestedt och Rebecka Blomqvist på sista landslagsträningen inför matchen mot Frankrike.Foto: Adam Ihse/TT

De VM-klara nationerna har på allvar börjat att förbereda sig på det kommande mästerskapet i Australien och Nya Zeeland nästa sommar.

Det görs bland annat genom att möta varandra.

Annons

Sverige testade krafterna mot Spanien i fredags (1–1) och ställs i dag mot Frankrike, som i sin tur föll knappt mot Tyskland (1–2) senast.

Den franska damfotbollen har haft stora framgångar de senaste åren och laget gick liksom Sverige till semifinal i EM i somras.

Att Frankrike blir en värdemätare står alltså klart. Peter Gerhardsson är framför allt ute efter att testa sitt landslag mot ett väldigt snabbt motstånd.

– Det är den stora anledningen till att vi vill möta Frankrike, att få testa oss mot många väldigt snabbare spelare, säger han.

Defensiv balans

Exakt hur Sverige ska formera sig ville den svenske förbundskaptenen inte avslöja dagen före match. Men tanken är att störa Frankrike högt uppe i banan, innan spelarna hunnit accelerera fullt ut.

– Det vi pratar om är en defensiv balans. Det vill säga att när vi anfaller är det viktigt för vår backlinje att hålla koll på deras högsta spelare, säger Peter Gerhardsson.

– Våra innerbackar måste hålla koll på var deras högsta spelare är. Ibland har Frankrike en, ibland två eller tre. Det kommer att gå undan och rent löpmässigt gäller det nog för oss att vara lite före i tanken.

Amanda Ilestedt, till vardags i Paris Saint-Germain, har bra koll på de franska spelarna. På frågan om vad Sverige behöver se upp med kommer svaret snabbt:

– Det är framför allt farten. Det är en av sakerna som de verkligen är bra på. De är bra på att utmana en mot en, att slå sin spelare, det är ett individuellt väldigt skickligt lag, säger landslagsbacken.

"Få spelare kvar"

Den fruktade franska farten kan dock också ha en nackdel. När de flesta spelarna sätter full fart framåt kan det i gengäld skapas stora ytor för svenska spelomställningar.

Annons

Inte heller det är dock helt lätt, konstaterar Stina Blackstenius, numera i Arsenal men tidigare bland annat i franska Montpellier.

– Frankrike är ett väldigt anfallsinriktat landslag och har många spelare som kommer med i deras offensiva spel, säger hon.

– Det kan ibland göra att det blir väldigt få spelare kvar i försvaret. Men sedan är det ju spelare som Wendie Renard (Lyon). Så det är ju svåra spelare att spela mot.

Fakta: Sveriges väg mot fotbolls-VM

Datum att hålla koll på inför Sveriges VM-spel nästa år:

+ 11 oktober: Landskamp mot Frankrike, Gamla Ullevi, Göteborg.

+ 22 oktober: VM:s gruppspel lottas.

+ 12 november: landskamp mot Australien, Melbourne.

2023:

13–22 februari: Årets första landslagsfönster. Här brukar vanligtvis Algarve Cup i Portugal anordnas.

3–11 april: Landslagsfönster.

10–18 juli: VM-förläger.

20 juli–20 augusti: VM i Australien och Nya Zeeland.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons