Annons

Franska kockar satsar på vegetariskt i OS i Paris

Det ser ut att bli lite mer grönt och vegetariskt på deltagarnas tallrikar vid OS i Paris nästa år.
– Det är grönsaker som förenar oss, säger den franske stjärnkocken Akrame Benallal.
OS • Publicerad 14 september 2023
Den prisade kocken Amandine Chaignot är en av tre franska stjärnkockar som ska bidra till att göra menyn för deltagarna i OS i Paris lite mer grön och lite mindre dominerad av rött kött. Arkivbild.
Den prisade kocken Amandine Chaignot är en av tre franska stjärnkockar som ska bidra till att göra menyn för deltagarna i OS i Paris lite mer grön och lite mindre dominerad av rött kött. Arkivbild.Foto: Michel Euler/AP/TT

Benallal, med Michelinstjärnor i bagaget, förklarar att det handlar om att servera 40 000 mål om dagen till de 15 000 deltagarna. Då måste det finnas något för alla – ingen ska rynka på näsan åt menyn.

– Ingen ska bli besviken. Jag vill se de som vill ha kosher, halal och de som är kristna eller buddister sitta ner och äta med mig, säger Benallal.

Minska avtryck

Annons

Den restaurangkedja som fått uppdraget att stå för maten har anlitat Benallal och två andra prisbelönta kockar för hjälp med menyn. Siktet är bland annat inställt på att få till en meny som minskar klimatavtrycket. Det sker bland annat genom att satsa lite mer på protein från växtriket istället för som tidigare övervägande animaliskt protein.

Det är en så kallad utmaning i ett värdland, Frankrike, vars medborgare och meny inte är känd för att ha vegetariska rätter som paradnummer.

– Ser man tillbaka så finns det inga mer välkända franska rätter som inte innehåller kött. Att då säga: "Låt oss laga franskt men utan kött" är en stor förändring, säger måltidshistorikern Loic Bienassis till nyhetsbyrån AFP.

Quinoa och pärlhöna

Köttet kommer förstås att finnas kvar på menyn. Men det ska bli mer müsli med quinoa, gryta på franska linser med koriander och majsolja och rökt fisk med mangold.

Amandine Chaignot, en av de prisbelönta vid grytorna, har pärlhöna med kräftor som OS-paradrätt.

Kanske kommer dock de vegetariska rätterna att vara lite mer förekommande när deltagare har tävlat färdigt snarare än vid uppbyggnad och laddning inför, enligt den tredje stjärnkocken, förra basketproffset Alexandre Mazzia.

– Jag hoppas att deltagarna kommer och firar sina medaljer med mig, säger Mazzia.

Sveriges olympiska kommitté avslutade vid årsskiftet ett femårigt projekt för att få idrottare att äta mer vegetariskt och hoppades då på att tankarna kan gå på export, bland annat inför OS i Paris. Det svenska projektet beskrivs av SOK som lyckat och har fått fler svenska idrottare att äta vegetariskt än tidigare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons