GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fredricson trappar ned – familjen ges mer tid

I flera år strävade Peder Fredricson efter att nå positionen som världens främste hoppryttare.
Han nådde fram.
Men allt har ett pris – och nu trappar han tillfälligt ned på tävlandet.
Ridsport • Publicerad 18 juni 2022
Peder Fredricson på All In under helgens tävlingar i Global Champions Tour på Stockholms stadion.
Peder Fredricson på All In under helgens tävlingar i Global Champions Tour på Stockholms stadion.Foto: Fredrik Persson/TT

Fredricsons klättring från en i mängden till en av branschens mest ansedda och framgångsrikaste ryttare tog fart när han fick korn på valacken All In i Belgien 2013. Han övertalade sponsorn Charlotte Söderström att köpa hästen. Tre år senare tog ekipaget sin första mästerskapsmedalj – det individuella OS-silvret i Rio de Janeiro.

Sedan har det rullat på med fler topphästar i stallet och allt fler tävlingar utomlands och hotellnätter borta från familjen, frun Lisen och de tre sönerna Carsten, Hjalmar och Bill.

Sportsligt nådde Peder Fredricson zenit förra året med OS-guld i lag, silver individuellt och ett EM-brons individuellt. Han rankades som världsetta för första gången i oktober och utsågs kort senare till världens främste ryttare 2021. Dessutom vann han för första gången totalsegern i Global Champions Tour.

"Känns viktigt att vara hemma"

I vintras tog Fredricson en längre paus än vanligt och nu trappar han på nytt ned tävlandet för att kunna umgås mer med familjen och sköta sysslorna på hästgården på Österlen.

– Nu kommer jag att prioritera om, en liten period i alla fall och vara hemma med familjen. Jag kommer absolut att fortsätta tävla, men inte varje helg internationellt, säger han.

– Alla har varit med på den här resan, men det känns viktigt att jag är hemma och närvarande, åtminstone ibland. Jag har prioriterat bort en del saker och vill vara hemma mer med min familj vissa helger, se en fotbollsmatch med min son och såna saker, säger Fredricson som emellanåt synts på Eleda stadion.

TT: Det blir fler Malmö FF-matcher live, alltså?

– Ja, kanske det. Men som sagt, det är inget permanent utan en period just nu. Sedan kommer jag att satsa fullt igen.

Ett sparsammare tävlande innebär att han inte lägger något krut att på att återta positionen som världsetta.

– Jag har inga planer på att jaga den just nu. Det var ett projekt jag hade. Jag säger inte att jag inte ska försöka jaga den igen någon gång i framtiden, men inte just nu.

VM viktigast i år

Det är heller inte aktuellt att försöka försvara GCT-titeln.

– Jag satsar inte på det heller. För att satsa på GCT måste man rida nästan alla deltävlingar. Jag har gjort det några år nu och då har jag fått prioritera och välja bort ganska många saker som jag tycker är viktiga.

– De tävlingar jag rider vill jag absolut försöka vinna. Det handlar inte om att jag trappar ned på ambitionerna på de tävlingar jag är på, men jag kommer inte att tävla lika intensivt, det vill säga varje helg.

VM i Herning i augusti är i stället årets stora mål. I Fredricsons prisskåp saknas en individuell VM-medalj och landslaget siktar på ett nytt mästerskapsguld ett år efter succén i Tokyo.

Fakta: Peder Fredricson

Född: 30 januari 1972 i Södertälje.

Familj: Hustrun Lisen Bratt Fredricson, sönerna Carsten, Hjalmar och Bill.

Bor: Grevlundagården, strax utanför Kivik på Österlen.

Klubb: Österlens Ridklubb.

Främsta mästerskapsmeriter: OS-guld lag 2021, OS-silver individuellt 2021 och 2016, OS-silver lag 2004, VM-silver lag 2018, EM-guld individuellt 2017, EM-silver lag 2017, EM-brons individuellt 2021.

Utnämningar (urval): Bragdguldet (tillsammans med Malin Baryard Johnsson och Henrik von Eckermann) 2021, Jerringpriset 2016, 2017 och 2021 (tillsammans med Baryard Johnsson och von Eckermann), utsedd till världens främste ryttare 2021.

Övrigt: Rankad etta i världen under åtta månader, från oktober 2021 till maj 2022. Vann Global Champions Tour förra året.

Aktuell: Deltar i Global Champions Tour på Stockholms stadion.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.