Annons

Friidrotten kastar ut alla ryska idrottare

Friidrotten gör som många andra idrotter och stoppar ryska och belarusiska idrottare från internationella tävlingar efter Rysslands invasion av Ukraina.
Friidrott • Publicerad 1 mars 2022
Ryskan Marija Lasitskene tog OS-guld i Tokyo förra året, under neutral flagg. Nu kastas hon och samtliga ryska idrottare ut från friidrottsgemenskapen. Arkivbild.
Ryskan Marija Lasitskene tog OS-guld i Tokyo förra året, under neutral flagg. Nu kastas hon och samtliga ryska idrottare ut från friidrottsgemenskapen. Arkivbild.Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Avstängningen gäller med omedelbar verkan och för "överskådlig framtid", skriver det internationella friidrottsförbundet (World Athletics) i ett pressmeddelande.

Bland de stora tävlingarna i år märks bland andra inomhus-VM i Belgrad 18–20 mars och VM i Eugene, USA, 15–24 juli.

Annons

Det ryska friidrottsförbundet är redan avstängt från den internationella friidrottsscenen sedan 2015, på grund av dopningsbrott. Fram till nu har ryska idrottare kunnat tävla under neutral flagg, men den möjligheten tas bort i och med det senaste beskedet.

World Athletics ordförande Sebastian Coe säger att han in i det sista hade hoppats slippa straffa enskilda idrottare, men att det var ofrånkomligt.

"Jag har varit emot när politiker riktat in sig på idrottare och sporter för att vinna politiska poänger samtidigt som andra sektorer kunnat fortsätta som vanligt. Det här är annorlunda, eftersom regeringar, företag och andra internationella organisationer infört sanktioner och åtgärder mot Ryssland genom alla sektorer. Idrotten måste kliva fram och delta i de här ansträngningarna för att få ett slut på det här kriget", säger Sebastian Coe i pressmeddelandet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons