Historisk Rögleseger: "En jättebra match"

Rögle tog en historisk seger när serietvåan klev in i SM-slutspelet.
Säkra 4–0 mot Frölunda var klubbens första slutspelsvinst genom tiderna.
Ishockey • Publicerad 10 april 2021
Mattias Sjögren. Arkivbild
Mattias Sjögren. ArkivbildFoto: Andreas Hillergren/TT

Rögle – det tidigare lindansarlaget – hade tidigare spelat fem slutspelsmatcher och förlorat allihopa.

Mot Malmö i senaste kvartsfinalframträdandet 1994 (förlust i tre raka matcher) och mot HV71 i åttondel våren 2019 (0–2).

Men under bröderna Abbotts ledning, tränaren Cam och sportchefen Chris, har Ängelholmslaget lyft från botten- till topplag och hade inte coronapandemin ställt in fjolårets slutspel hade Rögle förmodligen gjort avtryck redan då.

Laget går in som knapp favorit mot regerande mästarlaget Frölunda – så segern var knappast överraskande, däremot historisk.

Återhållsam glädje

Men det var knappast klackarna i taket. Nästa match är redan i morgon och där fanns fokus direkt efteråt.

– Det är skitkul, bara på igen. Det är bara att ställa om, säger Sjögren.

Rögle hade vilat i två veckor efter sista grundseriematchen medan Frölunda – där lagkaptenen Joel Lundqvist gjorde comeback – slog ut Djurgården i åttondelsfinal.

Det märktes dock ingen ringrost hos skåningarna som tog greppet direkt, även om ledningsmålet skulle dröja.

– Vi bestämde oss tidigt i matchen för att vi måste kom in med energi och få i gång oss själva och benen. Man var lite trött efter första tio, men sedan släppte det, säger Sjögren.

Mål i underläge

Efter knappt halva matchen kom ledningsmålet – i numerärt underläge. Frölundamålvakten Johan Mattsson missade ett uppspel, pucken gick ända ned i Röglezonen och hemmalaget blixtvände. Det slutade med ett friläge för Taylor Matson som distinkt sköt 1–0 i sin namnes högra kryss.

Sedan slog hemmalaget till i numerärt överläge efter 16.39 av andra perioden.

Målkungen Simon Ryfors, som delade skytteligasegern (25 mål) med Färjestads Daniel Viksten, sköt 2–0 oattackerad framför mål efter snabbt hemmaspel.

Hemmalaget fortsatte att vara klassen bättre. Anton Bengtsson gjorde 3–0 på egen retur efter fyra minuter av tredje perioden.

Frölunda tog ut målvakten och satsade på en extra utespelare med drygt fyra minuter kvar – men det slutade med ett fjärde Röglemål av Adam Tambellini.

Frölundatränaren Roger Rönnberg var besviken över sitt lags insats.

– Det är alldeles för blekt. Vi måste se till att det gnisslar om tänderna i morgon, sade han till C More.