Annons

Goop slog världsrekord på Åbytravet

Björn Goop slog världsrekord när Sveriges näst största lopp för äldre travare – Åby stora pris – avgjordes under lördagen.
Det tre varv långa styrkeprovet artade sig till en speeduppgörelse där Goops Moni Viking var oemotståndlig för ledaren Who’s Who över spurtrakan.
Trav • Publicerad 8 augusti 2020
Björn Goop slog rekord på Åby stora pris.
Björn Goop slog rekord på Åby stora pris.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Den norskfödde hästen kom i Goops vård under början av våren och har gått ifrån att vara en häst som tävlat strax under eliten till att tillhöra den absoluta Europatoppen. Över tre varv tycks hästen trivas allra bäst.

Häftig spurt

Under Solvallas Elitloppshelg slog hästen världsrekord då han vann Harper Hanovers lopp vilket startas med voltstart och nu noterades han för ytterligare ett världsrekord, denna gång i ett lopp med startbil.

Annons

Moni Viking vann på 1.12,4 över 3 140 meter på Åbybanan i Mölndal och sänkte därmed Propulsions gamla rekordnotering med fyra tiondelar. Trots att hästen hamnade i en position mitt i fältet och såg ut att få för långt fram jobbade han sig förbi sina konkurrenter via en häftig långspurt.

"Ruskigt duktig"

– Det gick lite sakta en bit i loppet vilket gynnade de där framme, men Moni Viking är ruskigt duktig. Jag litar mycket på min häst, han har sådan ruggigt bra inställning. När jag drar ner skygglapparna på den här hästen är det som att starta motorn på ett jetplan, sade Goop efter segern värd två miljoner kronor.

Fjolårets svenska derbyvinnare Who’s Who tog andra platsen och det blev även svensktränat på tredje plats genom Johan Untersteiners Cyber Lane.

Elitloppstvåan Cokstile fick nöja sig med fjärdeplatsen och ser ut att börja tappa den storform som gjort hästen så framgångsrik under sommarmånaderna.

Fakta: Resultat Åby stora pris

1) Moni Viking – Björn Goop 1.12,4

2) Who’s Who – Örjan Kihlström 1.12,5

3) Cyber Lane – Johan Untersteiner 1.12,7

4) Cokstile – Wilhelm Paal 1.12,7

5) Pacific Face – Giuseppe Lubrano 1.12,7

6) Handsome Brad – Carl Johan Jepson – 1.12,8

7) Very Kronos – Erik Adielsson – 1.12,8

Oplacerade: Ble du Gers, Mindyourvalue W.F., Velvet Gio, Makethemark, Don Williams.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons