Annons

Griner flyttas till straffkoloni: "Ingen information"

Brittney Griner hålls fängslad i Ryssland.
Nu har den amerikanska basketstjärnan flyttats till en straffkoloni.
"Vi har ingen information om hennes aktuella position eller slutdestination", säger hennes advokater i ett uttalande.
Basket • Publicerad 9 november 2022
Basketstjärnan Brittney Griner flyttas till en straffkoloni i Ryssland. Arkivbild.
Basketstjärnan Brittney Griner flyttas till en straffkoloni i Ryssland. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianitjenko/AP/TT

Förra månaden avslogs Brittney Griners överklagan av sin nioåriga fängelsedom för narkotikainnehav.

Nu har 32-åringen flyttats till en straffkoloni.

Annons

Och hennes advokater vet i dagsläget inte var hon befinner sig eller var hon kommer att hamna, skriver de i ett uttalande.

Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre:

– Varje minut som Brittney Griner utstår olaglig internering i Ryssland är en minut för lång. Eftersom administrationen fortsätter att arbeta outtröttligt för att säkra hennes frigivning, har presidenten beordrat administrationen att förbättra hennes behandling och de förhållanden som hon tvingas utstå i en straffkoloni, säger hon.

Griner, dubbel OS-mästare, dömdes i augusti för narkotikainnehav och avtjänar ett nioårigt fängelsestraff i Ryssland. Stjärnan greps i februari på en flygplats utanför Moskva med cannabisolja i bagaget.

Rättssaken sker mot bakgrund av de frostigaste relationerna mellan USA och Ryssland sedan kalla krigets mest kritiska dagar.

Amerikanerna rapporteras försöka få till en fångutväxling, men det har inte bekräftats. Karine Jean-Pierre har tidigare sagt att USA:s president Joe Bidens regering har gett ryssarna "ett betydande erbjudande" för att lösa situationen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons