Annons

Guide: Allt inför nya storturneringen

På tisdag lottas den första upplagan av Nations League för fotbollsdamerna. Men vad gäller egentligen? Här reds frågetecknen ut.
Fotboll • Publicerad 1 maj 2023
Fridolina Rolfö, Magdalena Eriksson och Elin Rubensson ska spela Nations League i höst. Arkivbild.
Fridolina Rolfö, Magdalena Eriksson och Elin Rubensson ska spela Nations League i höst. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

+ Vad är Nations League egentligen?

På herrsidan drog det europeiska fotbollsförbundet Uefa i gång Nations League 2018 och turneringen ersatte då lejonparten av sportsligt betydelselösa träningsmatcher för de europeiska landslagen. För damerna är det här första gången turneringen anordnas.

Annons

+ Hur funkar damernas turnering?

Nations League består av tre divisioner, A till C, där de högst rankade länderna – bland annat Sverige – spelar i A-divisionen. A- och B-divisionerna består av 16 länder som kommer att lottas in i fyra olika grupper. I C-divisionen återfinns 18 länder.

I gruppspelet väntar hemma- och bortamöten. Gruppsegrarna i A-divisionen kommer att gå till slutspel, medan gruppsegrarna i B- och C-divisionen flyttas upp en division. De länderna som slutar sist i sina respektive grupper flyttas ner en division, samtidigt som de tredjeplacerade länderna i respektive grupp får spela kvalspel.

I C-divisionen finns också möjlighet till uppflyttning via kvalspel.

Vart fjärde år kommer Nations League även att fungera som kvalspel för OS, där länderna i A-divisionen gör upp om två platser.

Resultatet i Nations League kommer även att ligga till grund för seedningen i det kommande EM-kvalet som inleds under våren 2024.

+ När spelas matcherna?

Första omgången: 20–22 september

Andra omgången: 23–26 september

Tredje omgången: 25–27 oktober

Annons

Fjärde omgången: 28–31 oktober

Femte omgången: 29 november–1 december

Semifinalerna, matchen om tredje pris och finalen, så väl som kvalmatcherna, kommer att spelas någon gång under 2024.

+ Hur ser seedningen ut?

Seedningen utgår från Uefas nationsrankning och Sverige kommer att spela i A-divisionen. Sverige kommer att finnas med i pott 1 i lottningen. I pott 2 finns Spanien, Nederländerna, Norge och Danmark. I pott 3 hittar vi Italien, Belgien, Österrike och Island. Pott 4 består av Schweiz, Wales, Portugal och Skottland. Ett lag från varje pott lottas in i vardera grupp.

A-divisionen: England, Tyskland, Sverige, Spanien, Nederländerna, Norge, Danmark, Italien, Belgien, Österrike, Island, Schweiz, Wales, Portugal, Skottland, Frankrike.

B-divisionen: Irland, Polen, Tjeckien, Finland, Serbien, Slovenien, Nordirland, Rumänien, Ukraina, Bosnien och Hercegovina, Slovakien, Ungern, Grekland, Kroatien, Belarus, Albanien.

C-divisionen: Malta, Israel, Azerbajdzjan, Turkiet, Nordmakedonien, Kosovo, Montenegro, Luxemburg, Moldavien, Litauen, Kazakstan, Lettland, Bulgarien, Cypern, Färöarna, Georgien, Armenien, Andorra.

+ När är lottningen?

På tisdagen klockan 13 i Uefas högkvarter i Nyon, Schweiz.

Annons

+ Vad tycker Sveriges förbundskapten?

"Det är en ny tävlingsform för oss, det är bara viktiga matcher. Man kan se på det här på olika sätt, men jag gillar att det är tävlingsmatcher. På något sätt blir det lättare att matcha det bästa laget, när matcherna betyder något", säger Peter Gerhardsson till TT.

+ Kritiken

Precis som på herrsidan knorrar storklubbarna runt om i Europa eftersom de tvingas se sina viktiga spelare spela fler tävlingsmatcher med landslagen. Fler landslagsmatcher innebär mer slitage och större skaderisk.

"Jag förstår klubbarna. Det gäller att hantera den här frågan om belastningen på spelarna på rätt sätt", säger Peter Gerhardsson.

+ Får Ryssland vara med?

Nej, Uefa och Fifa (Internationella fotbollsförbundet), har stoppat Ryssland från att spela tävlingsmatcher, på grund av kriget i Ukraina. Däremot får Belarus vara med, landet har sanktioner mot sig i många andra idrotter men inte inom fotbollen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons