Guld, silver och mjölksyra

Guldhopp av Boarydsbördiga Angelica Bengtsson, sprintersilver av IFK Växjös Alexander Brorsson, silverkast av Alvestas Stefan Kvist, och finalklart för Carolina Klüft och Niclas Åkerström på långa häcken. Där har ni kronobergska glädjeämnen första SM-dagen.
Sport • Publicerad 25 augusti 2012
Foto: 
Foto: 
Kronoberg i SM-inledning. Angelica Bengtsson glider i sena kvällningen över stavribban, Alexander Brorsson visar silvermedalj, Stefan Kvist kastar långt, och Carolina Klüft kämpar i långa häcken.
Kronoberg i SM-inledning. Angelica Bengtsson glider i sena kvällningen över stavribban, Alexander Brorsson visar silvermedalj, Stefan Kvist kastar långt, och Carolina Klüft kämpar i långa häcken.Foto: 

Tillsammans med Moa HJelmer, Michel Torneus, och Angelica Bengtsson är IFK Växjös Carolina Klüft det stora namnet på Stockholms Stadion.

Carolina Klüft gör sitt sista SM och vald en för henne ovanlig gren, 400 meter häck.

Men fredagens försöksheat blev en strapats för den förra mångkamparen.

Tiden 62,46 gav en tredjeplats och det räckte för att nå dagens final på tid. Carolina öppnade bra, men klarade tredje häcken med "fel" fot och rev på den åttonde.

Efteråt var IFK Växjö-stjärnan trött, riktigt trött.

– Jag har varit trött många gånger men det är några år sedan jag hade sådan här mjölksyra. Det bara värker i benen, säger Carolina Klüft till TT.

Som längdhoppare har hon tränat för helt andra påfrestningar, men den grenen avstår hon ifrån under SM-helgen.

Nu var Carro glad över att hon bara tog sig i mål.

– Andra halvan var inte härlig. Jag var nära att ramla.

Stefan Kvist, 25-åringen från Alvesta FI, sviker sällan i SM-släggan. I andra omgången kastade Stefan 65,56, mindre än metern från hans personliga rekord.Sedan blev det bara längre och längre med 66,32 och 66,41.

Mattias Jons, Hässelby, var inte mycket att göra åt.

Hässelbyaren har följande segerresultat sedan 2007: 70.34, 72.63, 69.28, 72.35, 73.37 och 70.90.

Silvret gick till Stefan Kvist på 66.41, hans fjärde medalj och tredje silver, och bronset till Oscar Vestlund som med 64.24 tog sin allra första SM-medalj.

På herrsidan försvarade Nil de Oliveira sin titel på 100 meter från Gävle i fjol genom att besegra IFK Växjös Alexander Brorsson.

Nil var helt överlägsen på andra halvan och kunde vinna med 0.15 på 10.42 i nollvind och svalt väder.

Alexander gjorde 10,54 i försöken, men straffade inte den tiden i finalen. Alexander hade också en bra finish.

– Det var bra gjort av Alexander att ta sin första medalj i stora SM, berömmer Jan Bengtsson, ordförande i IFK Växjö.

När Malin Dahlström rev ut sig i stav på 4.32 hade Angelica Bengtsson, tävlande för Hässelby, därmed vunnit sitt första SM-guld utomhus.

Angelica klarade 4,27 i tredje försöket, men hoppade vidare på 4.50 som hon inte fixade.

Slutligen ska Niclas Åkerström nämnas för en fin comeback efter fotskadan. Niclas öppnade hårdast i försöken på 400 meter häck och slutade tvåa med 53,78. Därmed var finalbiljetten klar.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.