Annons

Guldsuccéer och dopning – här är Johaugs karriär

Här är Therese Johaugs skidkarriär – från genombrottet, via dopingsskandalen och comebacken till det efterlängtade individuella OS-guldet i Peking.
Skidor • Publicerad 4 mars 2022
Therese Johaug med sina tre OS-guld i Peking. Arkivbild.
Therese Johaug med sina tre OS-guld i Peking. Arkivbild.Foto: Fredrik Varfjell/NTB/TT

+ Genombrottet

2007 kom genombrottet för en då 19-årig Therese Johaug. Norskan slutade på åttonde plats på tio kilometer klassisk stil i världscupdebuten i Otepää. I världscupen samma år slutade hon som bäst på tredje plats i Falun. Höjdpunkten 2007 var däremot VM-bronset på tremilen i Sapporo.

Annons

+ Första gulden

2010 tog Johaug sitt första OS-guld i stafetten i Vancouver. Året efter, 2011, kom det första individuella VM-guldet, på tremilen i Holmenkollen. Totalt har norskan tagit 14 VM-guld (tio individuellt och fyra i stafett).

+ Dopningsskandalen

I september 2016 riktades skidvärldens strålkastarljus mot Johaug – och inte på grund av sportsliga framgångar. Det blev då känt att norskan hade testat positivt för den otillåtna substansen Clostebol, som hon ska ha fått i sig via en läppsalva vid namn Trofodermin. Johaug stängdes av i 18 månader och missade OS i Pyeongchang 2018 och VM i Lahtis 2017.

+ Ensam på tronen efter Bjørgen

Våren 2018, när Johaug fortfarande är avstängd, sluta landsmaninnan och skidlegendaren Marit Bjørgen. Samma höst gör Johaug comeback och vinner direkt 10 kilometer klassisk stil på ett världscuplopp i finska Ruka. Hon blir totaltrea i världscupen den säsongen, innan hon vinner hela världscupen året efter, 2020.

+ Efterlängtade individuella OS-guldet

2022 kommer det som Johaug saknat: det individuella OS-guldet. Och det blir inte bara ett OS-guld i Peking, utan det blir tre: 10 kilometer, skiathlon och tremilen. Totalt har det blivit fyra OS-guld, 14 VM-guld och 80 världscupsegrar. Johaug har gjort 244 starter i världscupen – och alltså vunnit en tredjedel av alla lopp hon ställt upp i.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons