”Gurra” och Lakers reste sig och vann

I fjol gjorde Gustav Hjalmarsson tre mål på 53 elitseriematcher. I år har den slitstarke Lakersforwarden inlett försäsongen med tre mål på sju matcher. Det senaste målet kom i går och betydde kvittering till 1–1 i en träningsmatch mot Skellefteå som Lakers till slut vann med 2–1 efter straffar.
Sport • Publicerad 7 september 2012
Gustav Hjalmarsson fick en smäll på örat och fick hjälpas av isen av Skellefteås läkare Karin Granberg, men ?Gurra? kom tillbaka och satte 1?1 för Lakers.
Gustav Hjalmarsson fick en smäll på örat och fick hjälpas av isen av Skellefteås läkare Karin Granberg, men ?Gurra? kom tillbaka och satte 1?1 för Lakers.Foto: 

– Jag är jättenöjd, det är alltid skönt att vinna. Vi åker upp till Skellefteå och släpper bara in ett mål, säger Lakers tränare Janne Karlsson.

Förutom 60 minuters effektiv hockey fick Skellefteå och Växjö Lakers träna straffar i går.

Ställningen var 1–1 efter tre perioder och i stället för fem minuters förlängning gick matchen till ett avgörande på straffar direkt. Totalt krävdes det 24 (!) straffar innan matchen var slut och det var Dennis Rasmussen som skickade in segerpucken.

I den ordinarie straffomgången gjorde även Tomi Kallio mål för Lakers.

– Det är lite lotteri att vi vinner på straffar, men vi är tunga att möta, säger Janne Karlsson.

Efter en dålig första period, där SAIK vann skotten med 4–0, gjorde lagen varsitt mål i den andra för att sedan åter spela mållöst i den tredje. Mycket berodde också på två duktiga målvakter i hemmalagets Markus Svensson och Fredrik Norrena i Lakers.

Just defensiven var Lakers adelsmärke denna kväll. Förutom Norrenas storspel mellan stolparna, var Niclas Lundgren och Jonas Holös bästa backpar. Björn Karlsson stod också upp på ett bra sätt.

– Jag tycker även Noah Welch och Tim Heed växte in i det bättre och bättre ju längre matchen gick, säger Karlsson.

Bud Holloway gav SAIK ledningen på en lite slumpartad styrning efter tekning i början av andra perioden, men Lakers lyckades vända underläget ett par minuter innan Marcus Vinnerborg blåste av den andra perioden.

Och det var Lakers förstakedja som låg bakom kvitteringen.

Tomi Kallio forecheckade bakom motståndarmålet och får upp pucken till Robert Rosén som passade vidare till Gustav Hjalmarsson som tryckte dit den.

På de sju matcherna som Växjö Lakers hittills har spelat har förstakedjan med Gustav Hjalmarsson, Robert Rosén och Tomi Kallio gjort tio mål av lagets totala 19.

Rosén har gjort fyra mål och Hjalmarsson och Kallio tre var.

Normalt sett är Hjalmarsson mer en grovjobbare och framspelare än målskytt. Men det har ändå blivit 40 mål från Gurras klubba under de sex säsongerna han har spelat i Växjö och i den nya miljön med Kallio och Rosén lär den 26-årige Gislavedsprodukten få ännu fler lägen att sätta dit pucken.

– Som det ser ut nu spelar ”Gurra” där. De har hittat en bra kemi ihop. ”Gurra” är stark vid sargen, kan hålla i pucken, vinna lösa puckar, gå in på målet och göra skitjobbet, säger Janne Karlsson.

Apropå Gustav ”Gurra” Hjalmarsson fick han hjälpas av isen i slutet av första perioden när han satte in en tackling på Johan Forsberg men fick SAIK-spelarens armbåge på örat och rejält ont.

Men ”Gurra” kastade inte in handduken, utan kom tillbaka, gjorde mål, och lämnade tillammans med lagkamraterna Skellefteå Kraft Arena som vinnare.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.