Annons

Hallam har receptet men ingredienser saknas

När jag pratade med Sam Hallam före Linköpingsmatchen undrade jag hur han hanterat det nya tryck utifrån som det innebär att vara huvudtränare.
– Jag har inte läst en enda tidning än, blev svaret.
Efter Linköpingsmatchen är det kanske dags att Hallam börjar bläddra i blaskorna.
Sport • Publicerad 25 oktober 2012
Foto: 

Med rätt verktyg kan han nämligen vara på väg att göra någonting väldigt bra av Växjö Lakers. Efter fem poäng av sex möjliga mot Timrå och Rögle under introveckan blev det visserligen förlust i går. Det var en förlust mot ett glödhett Linköping. Det var en förlust mot ett hypereffektivt och rejält Linköping som bara tilläts skjuta nio skott mot Fredrik Norrena.

– Att vi bara skjuter nio skott har jag aldrig varit med om tidigare, sa Linköpings assisterande tränare Magnus Hävelid på presskonferensen.

Annons

Var det otur? Borde Växjö Lakers ha vunnit matchen? Det går givetvis att tala om otur när det gäller situationer där domarna spelat en huvudroll. Som i går när reprisbilderna antydde att pucken var inne bakom Christian Engstrand i Linköpingskassen i mittperioden. Det är otur för Växjö att domarna i det läget inte ens väljer att slå en signal till videomåldomaren.

I övrigt går inte att tala i termer av otur och borde här. Antingen gör du fler mål än motståndaren eller får du problem. Hockey går ut på att göra mål och i Växjö Lakers är den bistra sanningen att alltför få spelare är bra på att göra mål.

Att hålla en för låg skicklighetsnivå när det kommer till avsluten är ingenting vare sig Janne Karlsson eller Sam Hallam kan göra någonting åt. Eftersom Lakers bästa målskytt heter Liam Reddox , snittar 0,25 mål per match och var skadad igår kunde Hallam bara blunda och hoppas att någons klubba skulle vara glödhet.

Kollegan i andra båset, Linköpings Roger Melin , visste att han har tre fyra naturliga målskyttar, varav han i princip alltid kan räkna med att någon levererar. I går var det Simon Hjalmarsson som två gånger om såg till att Norrena fick kapitulera. Just där syntes det med för Växjös del plågsam tydlighet vad som skiljer lagen åt.

Sam Hallam ser ut att – åtminstone är det min analys så här långt – vara på väg att förvandla ett defensivt lag med defensiva problem till ett offensivt lag utan riktigt giftiga pjäser. Det körs rakt på mål, spelet sätts igång snabbare, det pressas högre upp i banan, det skjuts mer, situationer spelas klart och tacklingar fullföljs. Växjö Lakers uppträder i allt väsentligt som ett fungerande elitserielag ska göra.

Hallam matchar de svindyra stjärnorna som har betalt för att vara tungan på vågen stenhårt. Han kastar in fem forwards i powerplay. I går tog han time-out mitt under ett powerplay och fick sedan se Tomi Kallio dundra in 1–2 med ett av säsongens mest ilskna skott. Han bytte in Gustav Hjalmarsson efter halva matchen och gjorde rockader likt en schackspelare.

Hallam har receptet för att få till ett framgångsrikt anfallsspel, men han saknar tillräckligt många ingredienser. Han är på väg att avsluta fas 1: att tydliggöra vilka roller som gäller i laget. Mycket bättre än mot Linköping kan det här laget inte prestera. För att på allvar inleda fas 2 och ta upp kampen om den där slutspelsplatsen krävs det nog förstärkningar.

Klubbledningen har redan antytt att det kan vara saker på ingång och en eller ett par spetsspelare (främst målfarliga forwards och spelande backar) skulle kunna bli de saknade bitarna i pusslet.

Och som sagt: Sam Hallam kan snart börja läsa tidningarna.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons