Han kan ersätta Vidarsson

David Vidarsson var lagkapten mot Brommapojkarna, men det var också hans sista match i Öster. Ersättaren kan redan vara på väg – Helsingborgs Marcus Bergholtz.
Sport • Publicerad 15 augusti 2012
...David Vidarsson som flyttar till danska Vejle/Kolding.
...David Vidarsson som flyttar till danska Vejle/Kolding.Foto: Filip Sjöfors
Helsingborgs Marcus Bergholz flyttar från Helsingborg till Öster.
Helsingborgs Marcus Bergholz flyttar från Helsingborg till Öster.Foto: 

Islänningen David Vidarsson presenterades under tisdagen som ny spelare i Vejle/Kolding i den danska andradivisionen. 28-årige Vidarsson har tillsammans med Johan Persson bildat ett ramstarkt defensivt mittfält hos superettans seriesuverän. Han hade kontrakt med Öster säsongen ut, men klubben valde att släppa honom direkt. En ersättare fanns förmodligen nära till hands.

Enligt vad Smålandsposten erfar är 22-årige Marcus Bergholtz från Helsingborg Östers huvudspår. Han har spelat för de svenska mästarna sedan 2008 och gjort ett 30-tal allsvenska matcher, men han har också hunnit med ett par utlåningar till norska Stabaek och Ängelholm.

– Jag vill spela fotboll och Öster är ett av de lag i Sverige som är mest framåt. Men jag har kontrakt med Helsingborg och vi får se vad som händer, säger Marcus Bergholtz.

Öster och Helsingborg har förstärkt sina vänskapsband under säsongen. Tidigare Österspelaren Jesper Jansson är sedan tidigare sportchef i Helsingborg. Superlöftet Emil Krafth flyttade till Skåne inför säsongen och anfallaren Lukas Ohlander har varit utlånad till Öster under vårsäsongen. Nu kan en ny affär vara nära. Helsingborg värvade nyligen Alejandro Bedoja från Glasgow Rangers. Konkurrensen ökar på mittfältet och flera andra klubbar, bland annat Ängelholm och holländska Helmond Sport, har visat intresse för Marcus Bergholtz.

– Det har funnits ett rätt stort intresse och det är bra. Sedan är det vissa som lockar mer än andra, säger Marcus Bergholtz som hoppas veta mer om sin fotbollsframtid snart.

För ungefär ett år sedan värvade Öster Johan Persson mitt under pågående säsong. I samma veva blev det klart att Charles Anderson lämnar klubben. Denna gång inleds händelserna under sommarens transferfönster med att en spelare lämnar laget. David Vidarsson hade utgående kontrakt och valde att inte skriva under Östers förslag till förlängning.

– Det är på Davids begäran och vi har godkänt det. Missnöjda spelare vill vi inte. Det har varit mycket vånda. Öster är inte glada för detta, men vi måste tänka på Davids situation också, säger Peter Kuno Johansson, sportchef i Öster.

Blir det någon ekonomisk ersättning till Öster?

– Vi har kommit överens med Vejle om en lösning.

Ni gav honom ett kontraktsförslag som han tackade nej till. Var det ett dåligt erbjudande?

– Det var ett bra förslag med Östermått mätt.

David Vidarsson åkte till Danmark under tisdagen för läkarundersökning och för att diskutera de avslutande detaljerna i sitt nya kontrakt. Senare under dagen presenterades han på klubbens hemsida.

– Det känns lite jobbigt och vemodigt, men det är så fotbollen är. Det som är positivt är att Öster har en bra chans att ta sig till allsvenskan.

Vejle/Kolding spelar i den danska andraligan. Säsongen har precis dragit i gång och laget har börjat med en vinst och tre oavgjorda. Eftersom Danmark spelar sin säsong höst/vår blir det inte mycket vila för David Vidarsson.

– Det är skönt att få vara med från början, men det blir en lång säsong. Det här kändes rätt för mig och min familj, säger David Vidarsson som bland annat får närmare till brorsan Bjarni Vidarsson som nyligen gick från belgiska Mechelen till danska Silkeborg.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.