Annons

Här är friidrotts-VM:s sju största stjärnor

Om sju dagar startar friidrotts-VM i Eugene, USA, på Hayward Field.
Här är sju stjärnor att hålla koll på i mästerskapet som pågår 15–24 juli.
Friidrott • Publicerad 8 juli 2022
Shelly-Ann Fraser-Pryce, vänster, tog silver bakom Elaine Thompson-Herah, mitten vid OS i Tokyo. Shericka Jackson, höger, tog brons. Arkivbild.
Shelly-Ann Fraser-Pryce, vänster, tog silver bakom Elaine Thompson-Herah, mitten vid OS i Tokyo. Shericka Jackson, höger, tog brons. Arkivbild.Foto: Petr David Josek/AP/TT
Neeraj Chopra med OS-guldet. Arkivbild.
Neeraj Chopra med OS-guldet. Arkivbild.Foto: Martin Meissner/AP/TT
Lamont Marcell Jacobs efter guldet på 60 meter vid inomhus-VM i Belgrad. Arkivbild.
Lamont Marcell Jacobs efter guldet på 60 meter vid inomhus-VM i Belgrad. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Armand Duplantis efter OS-guldet i Tokyo. Arkivbild.
Armand Duplantis efter OS-guldet i Tokyo. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Allyson Felix under Diamond League-galan i Rom i juni. Arkivbild.
Allyson Felix under Diamond League-galan i Rom i juni. Arkivbild.Foto: Andrew Medichini
Karsten Warholm efter världsrekordet och OS-guldet på 400 meter häck i Tokyo. Arkivbild.
Karsten Warholm efter världsrekordet och OS-guldet på 400 meter häck i Tokyo. Arkivbild.Foto: Petr David Josek/AP/TT
Yulimar Rojas från Venezuela satte nytt världsrekord i Belgrad i mars. Arkivbild.
Yulimar Rojas från Venezuela satte nytt världsrekord i Belgrad i mars. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Armand Duplantis, Sverige, stavhopp

"Mondo" saknar ett VM-guld utomhus som senior. Nu har 22-åringen från Lafayette, Louisiana, i den amerikanska södern chansen att ta det i landet han är född och uppvuxen i. Duplantis har tävlat för mammans hemland Sverige sedan 2015 och tagit bland annat OS-guld, EM-guld och VM-guld inomhus. I år har stavhoppsfenomenet både förbättrat sitt eget världsrekord till 6,20 meter och högsta hopp utomhus någonsin till 6,16.

Annons

Allyson Felix, USA, mixad stafett 4x400 meter

Den 36-åriga amerikanska friidrottslegendaren avslutar karriären efter den här säsongen. Många hade hoppats på att den leende sprintstjärnan skulle få kröna den med en individuell start på hemma-VM. Så blir det inte eftersom att Felix slutade på sjätte plats i de amerikanska uttagningarna på 400 meter. Hon är däremot uttagen i USA:s mixade stafettlag på 4x400 meter. Räkna med starka scener på Hayward Field när Felix ska hyllas på VM:s första dag den 15 juli.

Karsten Warholm, Norge, 400 meter häck

Den regerande världsmästaren, olympiske och europeiske mästaren samt världsrekordhållaren är ett frågetecken inför VM. Warholm skadade höger baksida lår vid sin utomhuspremiär i Diamond League-galan i Rabat, Marocko, avbröt loppet och har inte tävlat de senaste veckorna. Vid OS i Tokyo i augusti förra året blev han första 400-häcklöpare någonsin att springa under 46 sekunder (45,94). Frågan är hur snabbt det skadade låret tillåter honom att springa nu, och hur långt det räcker.

Yulimar Rojas, Venezuela, tresteg

26-åringen från Caracas har varit helt överlägsen i damernas tresteg de senaste åren och innehar världsårsbästat på 14,83 meter. Hon har tagit två raka VM-guld utomhus och tre raka VM-guld inomhus, senast i Belgrad på ett nytt innevärldsrekord (15,74 meter). Vid OS i Tokyo förra året vann Rojas med ett världsrekordhopp utomhus på 15,67 – hela 66 centimeter före silvermedaljören Patrícia Mamona, Portugal.

Annons

Shelly-Ann Fraser-Pryce, Jamaica, 100 och 200 meter

Kampen om VM-medaljerna på damernas korta sprintdistanser kommer att handla mycket om den jamaicanska trion Shelly-Ann Fraser-Pryce, Elaine Thompson-Herah och Shericka Jackson. Frågan är nog inte om någon av dem tar gulden på 100 och 200 meter utan snarare vem. Veteranen Fraser-Pryce som kallas "Mammaraketen" innehar världsårsbästat på 100 meter på 10,67 sekunder, Jackson har sprungit snabbast i år på 200 meter (21,55) och Thompson-Herah tog dubbla sprintguld både i OS i Tokyo 2021 och Rio de Janeiro 2016.

Neeraj Chopra, Indien, spjut

Förra sommaren blev Neeraj Chopra historisk som första indier att vinna ett OS-guld i friidrott. Den pannbandsbärande spjutkastaren från den lilla byn Khandra utanför Panipat norr om New Delhi blev en världskändis och fick omkring två miljoner fler följare på Instagram efter guldet. I dag har han 5,8 miljoner och är den friidrottare i världen som har flest Instagramföljare. Jämförelsevis har Allyson Felix 1,1 miljoner och Armand Duplantis 397 000.

Lamont Marcell Jacobs, Italien, 100 meter

Låter namnet amerikanskt? Ser han lite ut som Maurice Greene? Varför tävlar han för Italien? Lamont Marcell Jacobs föddes i El Paso, Texas, i september 1994 och har amerikansk pappa och italiensk mamma. Föräldrarna separerade några månader efter Jacobs födsel och tillsammans med mamman flyttade han till en stad vid Gardasjön i norra Italien. Vid OS i Tokyo i fjol var det en stor skräll när han tog guld på både 100 meter individuellt och 4x100 meter tillsammans med landsmännen. Vid inne-EM i Belgrad i mars tog Lamont Marcell Jacobs ett nytt guld. En lårskada har stört italienaren under försommaren, det är oklart hur den kommer att påverka honom under VM.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons