Annons

Här är Växjös senaste värvning: ”Det har definitivt varit en dröm för mig”

Växjö DFF har letat efter någon som kan spela både mittback och ytterback.
28 timmar senare var hon på plats i Växjö.
Fotboll • Publicerad 29 juli 2021
Winonah Heatley har tidigare spelat i nummer 6, men eftersom det är upptaget är det nummer 14 som gäller i Växjö DFF.
Winonah Heatley har tidigare spelat i nummer 6, men eftersom det är upptaget är det nummer 14 som gäller i Växjö DFF.Foto: Urban Nilsson

Winonah Heatley, 20, går in i gången som leder upp till Visma Arenas gräsmatta.

Solen har precis kommit tillbaka och Växjö DFF:s senaste tillskott skiner upp i ett leende. Samtidigt hälsar 10 000 tomma sittplatser henne välkommen till hennes nya hemmaarena.

Annons

– Jag älskar den. Jag har aldrig haft en arena som hemmaplan. Jag har aldrig ens haft en hemmaplan, haha. I mitt lag hemma hade vi inte en hemmaplan som var vår utan vi spelade på olika arenor. Så det är riktigt härligt att ha sin ”egen” arena som man kan träna på och spela matcher på, säger ”Winnie”.

Hon är den första australiska spelaren i klubben och den femte totalt i nuvarande Damallsvenskan.

De andra fyra är med landslaget på OS i Tokyo just nu: Emily Gielnik och Clare Polkinghorne från Vittsjö och Charlotte Grant och Teagan Micah från Rosengård.

– Jag har spelat med Emily i Brisbane. Så jag har pratat med henne och Clare. De sa att det här är en riktigt stark liga. Att den är riktigt bra för att utvecklas som spelare och att bli fysiskt starkare.

Vem är det då Växjö DFF har skrivit ett 1,5-årskontrakt med?

Lagets tränare Maria Nilsson berättar vidare:

– Hon har två bra fötter. Hon är teknisk. Väldigt aggressiv i sitt försvarsspel. Hon vågar också följa med upp i det offensiva, vilket vi vill ha.

”Winnie” flyttade hemifrån när hon var 15 år och började då spela i Brisbane Roar. Där har han varit fram till nu och de senaste tre åren har tillbringats i W-League, som är Australiens högsta liga på damsidan.

Hon har spelat mittback i 4-5 år efter att tidigare varit mittfältare. Förra säsongen var hon också ytterback.

– Det har definitivt varit en dröm för mig att komma utomlands och spela. Jag tror att Sverige är ett bra ställe att börja på.

Annons

– Vår liga är inte så utvecklande som vi vill. Den spelas bara under fem månader per år. Så att spela i en liga som den här, med en mycket mer professionell miljö, gör att man kan få ut mer av spelarna.

Winonah kom till Växjö i onsdags. Hon flög från Sydney via Dubai till Stockholm. Därefter var hon på svensk mark för första gången.

– Det var inte så många som var med i planet, så jag kunde lägga mig över alla säten. Så jag fick sömn, säger hon och ler.

– Resan tog 28 timmar, inklusive väntan. Jag mår bra. Jag sov i natt, så jag är vaken. Haha. Det är varmare här än vad det var när jag lämnade Australien, men inte så varmt som jag är van vid.

Under fredagen återsamlas Växjö DFF och då gör Winonah sin första träning med laget.

– Jag är riktigt exalterad. Faciliteterna är fantastiska. Att bara gå runt här. Jag ser det här som en möjlighet att växa som fotbollsspelare och det kommer förhoppningsvis leda till att jag kan komma med i landslaget.

Hon kommer till en jumbo som bara samlat ihop tre poäng (tre kryss) i år.

– Du kan bara ta dig upp från det, så jag ser fram emot att se om vi kan vända på det här.

Hur går det med det svenska språket?

– Jag börjar vänja mig vid det. Jag försöker lära mig och i dag har jag lärt mig ”Tack så mycket” och ”Det är jättegott”. Jag har en app i min mobil som jag ska börja använda för att lära mig mer.

Annons

– Jag var barnvakt till en liten flicka i Australien en gång och hon berättade allt om Sverige för mig. Hon berättade att det finns älgar här, haha.

Winonah Heatley är Växjös tredje sommarvärvning. Tidigare har finskorna Adelina Engman och Juliette Kemppi tagits in.

Lagets nästa match är träningsmatchen hemma mot Häcken den 13 augusti.

Växjö DFF:s nya spelare Winonah Heatley.
Växjö DFF:s nya spelare Winonah Heatley.Foto: Urban Nilsson
Per MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons