Här firar Angelica sitt JVM-guld

17-åriga Angelica Bengtsson från Väckelsång höll för trycket, som vanligt, och vann guld i stavhopp vid junior-VM i kandensiska Moncton.
Ett hopp över 4.25 i första försöket räckte för att säkra Sveriges första JVM-guld sedan en annan kronobergstjej, Carolina Klüft, slog till i Kingston 2002.
Sport • Publicerad 24 juli 2010
Bäst i världen! Angelica Bengtsson från Väckelsång springer ärevarv i kanadensiska Moncton efter sitt stavguld på JVM.
Bäst i världen! Angelica Bengtsson från Väckelsång springer ärevarv i kanadensiska Moncton efter sitt stavguld på JVM.Foto: CHRIS TROTMAN

Samtliga svenska JVM-triumfer i friidrott har erövrats av tjejer. Erica Johansson (1992), Susanna Kallur (2000), Carolina Klüft (2000 samt 2002) och nu alltså Angelica Bengtsson (2010).

Sedan Angelica sprungit ärevarv tillsammans med övriga medaljörer väntade dopningskontroll och sedan transport till Monctons stortorg där prisutdelningen ägde rum i natt svensk tid.

– Angelica var glad, lättad och väldigt nöjd efter tävlingen. Hon hade före tävlingen, med all rätt, sagt att hon siktade på guld och hon lyckades med målsättningen. Mycket imponerande, säger juniorernas förbundskapten Håkan Widlund, också han från vårt län.

Boaryd-Bengtssons guld är extra imponerande då hon är två år yngre än sina konkurrenter. Av tretton tjejer i kvällens JVM-final är nio födda 1991, två 1992 och bara svenskorna, Michaela Meijer samt Angelica, födda 1993.

Angelica gick in i tävlingen på 3.95. En höjd hon klarade i första försöket. Betydligt sämre gick det för Meijer på den höjden. Michaela rev tre gånger på 3.95 och så var den dagen förstörd för henne.

Men Angelica Bengtsson kunde ingen stoppa.

– Det var svårhoppat i dag. Dels väldigt varm, cirka 30 grader, men också blåsigt. Stavhoppare brukar vilja ha en jämn medvind men här i Moncton blåste istället en byig motvind. Tävlingen var också utdragen över flera timmar, men Angelica fixade alla svårigheter, berättar Widlund.

På 4.05 rev hon i första försöket, men klarade galant i det andra.

4.15 flög Bengtsson över i första försöket. På 4.20 rev hon sitt första försök men klarade i andra.

I det här läget hade tyskan Victoria von Eynatten ledningen eftersom hon klarade höjden i första försöket.

Men när Angelica klarade 4.25 i första försöket hade hon kopplat guldgreppet.

Tyskan rev sitt första försök och sparade resterande hopp till 4.30.

Men den chansningen höll inte. Von Eynatten rev två gånger på 4.30 och guldet var Angelicas.

Inte helt oväntat hade Bengtsson sedan svårt att fokusera på hoppningen när guldet redan var säkrat och hon rev tre gånger på 4.30. Med ett brett leende på läpparna...

Bengtsson vann alltså på 4.25. Tyskan tog silver på 4.20 och Holly Bleasdale från Storbritannien brons på 4.15. Med tanke på att Bengtssons ungdomsvärldsrekord är på 4.47 var hennes segerresultat på JVM inte så imponerande.

Men i mästerskap handlar det förstås bara om att vinna, oavsett resultat. I sammanhanget kan nämnas att Jelena Isinbajeva "bara" hoppade 4.20 när hon vann JVM 1999.

Angelica Bengtsson har under sin fortfarande korta, men extremt framgångsrika, karriär visat att hon alltid är bäst när det gäller.

En lika ovanlig som ovärderlig egenskap.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.